23948sdkhjf

Unika butiker vill ha egen dag

De 150 butikerna i Unika butiker-organisationen lobbar för att få en egen dag i kalendern.
Lördag den 7 november är det årets Unik Butik-dag i landets 150 butiker som är anslutna till nätverket Unika Butiker. Syftet med dagen är att den fristående handeln lyfts och uppmärksammas lite extra i den hårda konkurrensen med kedjor och e-handel. Organisatörerna vill få konsumenterna att besöka butikerna och gynna den lokala handeln med bland annat aktiviteter och mervärden i butikerna utöver det vanliga.

Butiker i 33 städer runt om i Sverige har på kort tid anslutit sig till det nationella butiksnätverket, som startade på initiativ av några butiksägare i Sundsvall hösten 2013.

För att tillhöra Unika butiker ska butiken vara fristående och privatägd, den får alltså inte vara eller tillhöra en kedja eller franchiseföretag. Butiken ska ha ett sortiment som på något sätt är unikt för den region butiken finns i, och dessutom på något sätt jobba hållbart, i sortimentet eller i sättet att arbeta.

– I Unika butiker får alla Sveriges fristående och privatägda butiker möjligheten till en unik marknadsplats. Att gemensamt skapa kundflöden och mervärden för kunden samt en enorm möjlighet att växa, säger Stefan Karlsson , styrelseordförande i nätverket.

I USA finns en dag för de fristående butikerna i kalendern, Small business saturday. Det svenska butiksnätverket jobbar nu för att Sveriges fristående butiker också ska få en egen återkommande dag i kalendern. En Unik butik-dag som ligger sista lördagen i oktober varje år.

– Att främja den lokala handeln är jätteviktigt. Det är viktigt med ett levande centrum med just Unika butiker. Den lokala handeln ger många lokala arbetstillfällen och skatteintäkter. Småbutikerna sätter krydda på städernas shoppingutbud och behövs både som kontrast och komplement till de stora kedjorna, säger Maria Skalin som tillsammans med Mari R. Nordstrand driver nätverket Unika butiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062