Hallå politiker: Dagens företag vill tjäna pengar - och rädda världen

| Av Dagens Handel | Tipsa redaktionen

De politiska och civila systemen förstår inte vilken drivande roll detaljhandelsföretagen haft, har och kommer att få när det gäller att driva den hållbara utvecklingen framåt. Men handeln måste också bli bättre på att tala om vilket stort arbete man gör. Det skriver Mats Wallin i sin krönika på dagenshandel.se.

Vilka positiva avstamp för framtiden som togs under förra året i FN:s regi, dels de enormt genomarbetade 17 Globala målen (Agenda 2030) och dels Klimatmötet i Paris i december. Nu återstår – förutom att få slut på krigen – att G20-länderna ska lyckas med sitt jobb att samordna bolagsskatterna, något som står högst på deras agenda. De multinationella företagen undgår skatt på uppåt 2000 miljarder kronor genom avancerad skatteplanering. Måtte G20-strävandena lyckas!

Det var en gång i tiden när företagen var sist i kön till alla samhällsfrågor, och så skulle det ju vara enligt nationalekonom Milton Friedmans tankegångar från 1970 som både regeringar och företag applåderade: ”företagets enda ansvar är att öka sina vinster, betala skatt och skapa arbetstillfällen”.

Den doktrinen började krackelera runt millenniumskiftet. Företag utan hållbart samhällsansvar är nu ohållbart omoderna, idag är säkert hälften av alla företag ense om att samhällsansvar, i de fyra dimensionerna; ekonomiskt, miljömässigt, socialt och etiskt, är en absolut nödvändighet för att tjäna pengar. Det finns inte längre någon ekonomisk eller ideologisk konflikt förenat med att bedriva sin verksamhet på ett hållbart sätt. Hållbarhet/Sustainability är det man talar om nu. CSR som uttryck är på väg bort, det stod för något ytligare... Man kan inte diskutera hur CSR ska integreras i verksamheten som om det var något fristående, när det i själva verket är en del av företagets DNA.

Personligen tog jag också avstamp under förra året, med utbildningar inom FN-systemet i Stockholm och Genève. Senare nu i vår blir det en vecka i New York och jag har nu också tillträtt som Senior Advisor på Social Network Sweden, organisationen för företag/organisationer som vill gå snabbare fram inom hållbarhetsområdet.

Många företag ligger i frontlinjen, t ex Ikea och H&M, och får också beröm. Statsminister Stefan Löfvén framhöll båda företagen vid regeringens stora uppstartskonferens nu i januari för arbetet med Agenda 2030 i Sverige. Ikea för sitt klimatarbete och H&M för sina globala fackliga ramavtal, t ex i Kambodja. Även Max hamburgare och Scania framhölls som förebildsföretag. Axfood väljer också att ligga i absoluta frontlinjen. När jag besökte ILO (International Labor Organization) i Genève i oktober fick också där H&M beröm, medan man spydde galla över de amerikanska modekedjorna. Inse att svenska företag håller världsklass i hållbarhet!

Sverige tillsammans med åtta andra länder, däribland Tyskland och Brasilien, ingår också i en ”High Level Support Group” som har tagit initiativ för att se till att den globala agendan börjar genomföras snabbt för att också inspirera andra länder. Det är bra, eftersom svenskt företagsklimat är i världsklass när det gäller klimatarbete.

Men, men... Det märks också så tydligt att de politiska och civila systemen inte fattar vilken drivande roll företagen haft, har och kommer att få när det gäller att driva den hållbara utvecklingen framåt. Ibland omnämns företagen som viktiga, men oftast glöms dom bort. Det är som om den gamla tiden fortfarande spökar: ”företagen är bara intresserad av en enda sak, tjäna så mycket pengar som möjligt på kortast möjliga tid”. Politiker, räkna på allvar även med företagen i hållbarhetskampen.

Alla företag inom detaljhandelsbranschen, sätt er in i Agenda 2030 som började gälla 1 januari i år. Lyssna på konsumenterna som ju verkligen har vaknat. Tänk kommunikativt; berätta konkret om olika produkter ”den här T-shirten har sytts av XX som har schyssta villkor på syfabriken i Bangladesh”. Hållbarhetens barrikad befolkas av folket – och företagen.

Kontakta också gärna civilminister Ardalen Shekarabi som just nu tillsätter en bred delegation kring Agenda 2030 för Sverige med myndigheter, kommuner, regering och civilsamhället. Man måste nu till sist inse att det är hos företagen som spjutspets-kompetensen finns. Företag ska vara med att hjälpa Sverige framåt, inte för att bromsa utan för att gasa. Håll inte käften detaljhandlare, om er hållbarhet.

Mats Wallin, Social Venture Network Sweden


Håll dig uppdaterad med Dagens Handel
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Herrskräddare klimatredovisar

Det helsingborgsbaserade klädföretaget Tailor Store redovisar sitt första klimatbokslut. Företaget arbetar aktivt med att få sina kunder att ta ett större miljöansvar.

Leksaker till Västermalmsgallerian

H&M visade i Los Angeles

Plantagen förvärvar växtleverantör

Apple spärrar ny betaltjänst

De blev februaris förlorarbranscher

Februari var en motig månad för många av detaljhandelns branscher. Totalt sett minskade detaljhandeln med 1,3 procent i februari i löpande priser. Men skottdagen ställer till jämförelsen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas dagligen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Mariestad har varit en vit fläck...

Arkiv

Matjätte bjuder på fri wi-fi

Menigo i nytt förvärv

Nöjda butiker höjer köpcentrums omsättning

En ny, svensk analys visar att kundnöjdhet är starkt sammankopplad med ett köpcentrums omsättning. Köpcentrum som bryr sig om sina hyresgäster, har en dubbelt så stark tillväxt jämfört med andra.

Dags att byta till sommardäck

Industriavtal: Arbetsgivar-ja, fack-nej

Glitter öppnar nytt koncept i Göteborg

Glitter öppnar ett nytt tjänstekoncept i Nordstan: Hairbar. Här kan kunderna få sitt hår stylat.

Johan Saxne om Bauhaus årsbörjan

Dagens Handel har tagit ett snack med Bauhaus marknadschef för Sverige, Johan Saxne, om hur året startas hos bygghandelskedjan.

H&M satsar på cirkulär ekonomi

Nu satsar H&M en miljon euro, nära tio miljoner kronor på projekt som ska skynda på skiftet till en modeindustri utan avfall.

Coop startar e-handel i norr

Stockholm får förpackningsfri matbutik

I slutet av sommaren öppnar Mathias Östlund och Naomi Glinn en förpackningsfri matbutik på Södermalm i Stockholm. – Vi vill erbjuda ett miljövänligt alternativ till de etablerade matvarujättarna, säger Mathias Östlund.

Han är Clas Ohlsons nya Sverigechef

Newbie öppnar i cityläge

Omorienterat Polarn ger positiva effekter

Förutsättningar är fortsatt goda för att RNB ska uppnå en markant resultatförbättring räkenskapsåret 2016/2017 jämfört med året innan.

RnB mot modeströmmen

Svensk fintech i världstopp

Stadiums vd i DH-intervju: Nästa Stadiumgeneration på gång

I morgon, den 25 mars är det exakt 30 år sedan Stadium öppnade sin första butik. Dagens Handel har intervjuat vd Karl Eklöf om framgångsfaktorer och framtid.

Därför öppnar Kjell&CO så mycket nytt

Nätjakthandlare öppnar fysiskt i Sundsvall

Smash and grab mot tobaksjätte

Itabkunden Lidl bromsar innovativa satsningar

E-handelsproffs satsar i svenska outdoormärket för barn

Modebranschen tar grepp på kroppsidealen

Influencers väljer favoriter i Täby Centrum

Hon ska bygga om K-rauta

Urban Escape får öknen att blomma

Mediamarkt lanserar företagstjänster

Accent och Rizzo öppnar outletkoncept

Slarv med personuppgifter blir dyrt

Fortsatt byggstarkt

Googlechef till Swedols styrelse

Sänd till en kollega

0.139