23948sdkhjf

Full fart i Stockholmsekonomin

Stockholmsekonomin stärks och jobbtillväxten är den snabbaste på fem år Handeln hör till de branscher som utmärker sig positivt.
Stockholms Handelskammare har kommit med sin nya konjunkturbarometer. Den visar att Stockholmsekonomin stärks under det fjärde kvartalet.

- Stockholmsekonomin utvecklar sig väl och sysselsättningen är den starkaste på fem år. Detta trots att hushållen fortsätter att se dystert på ekonomin. Handeln och verkstadsindustrin agerar draglok. Byggindustrin fortsätter att tuffa på men arbetskraftsbristen är påtaglig och håller tillbaka byggandet i huvudstaden.

Det säger Andreas Hatzigeorgiou , chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Handeln bidrar till solid huvudstadsekonomi

Stockholmsbarometern visar att huvudstadsekonomin är den starkaste på fem år.

Barometern stiger något till 106,1. Hushållens dystra syn på ekonomin håller i sig och konfidensindikatorn sjunker till 98,0.

Handeln uppvisar stor styrka och barometern i fjärde kvartalet stärks med 1,5 enheter till 113,9.

Superstark jobbtillväxt i Stockholm

Fjärde kvartalet bjuder på en mycket stark siffra för jobben. En hög andel av Stockholmsföretagen nyanställer. Faktum är att nettotalet för antalet anställda, det vill säga skillnaden mellan andelen företag som ökar antalet anställda och andelen som reducerar anställningar, stärks kraftigt under fjärde kvartalet. Nettotalet stiger till 21, vilket är den högsta siffran på fem år.

- Det är goda nyheter att Stockholm går bra trots de betydande risker som Sverige nu omges av. Stockholm genererar en stor del av landets tillväxt och export, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093