Handel skapar starka stadshjärtan

| Av Ylva Åkesson | Tipsa redaktionen

Stadsutveckling är ordet på mångas läppar. Stadskärnan är en viktig pusselbit i en stads identitet:för invånarnas trivsel, stadens funktion och i förlängningen också för ortens möjlighet att hålla ställningarna – gentemot andra städer och det globala ”storstadssuget”.. Sätt på ”köpcentrumglasögonen” när stadskärnan ska vitaliseras, uppmanar Jesper Örtengren, affärsutvecklingschef på Vasakronan, lite överraskande de handlare, privata och offentliga aktörer som vill göra skillnad i levande stadskärnor.

Urbaniseringen är ett faktum, det pratas stadsutveckling som aldrig förr och alla större städer i landet har expansionsplaner. Många planer och projekt ligger utanför stadskärnan så hur säkerställer vi att städernas centrum även fortsättningsvis kan behålla sin position som stadens hjärta?

Svaret är inte givet, men jag tror att vi genom att lyfta fram handel, upplevelser och aktiviteter samt utbudet av mat och service, skulle få en tydligare riktning när vi utvecklar våra städer. Vi behöver arbeta mer med frågorna kring vad vi vill att våra städers centrum ska innehålla.

I Sverige har vi en stor tillgång i de befintliga stadskärnorna. Men vi behöver kontinuerligt utveckla dem ytterligare. Och varför inte göra det genom att snegla på hur köpcentrum planeras och byggs? Där står handel, upplevelser och logistik överst på agendan. Allt man planerar för görs för att skapa optimala förutsättningar för handel och människors upplevelser.

Att se på staden, eller i de större städerna stadskärnan, som köpcentrum skulle ge planeringen en riktning och därigenom förenkla den. Att klustra utbudet genom att samla liknande verksamheter på en del av ytan, eller i stråk, är en självklarhet när man planerar köpcentrum. Så varför inte göra samma sak i stadskärnorna, det vill säga planera staden i stråk?

Att sätta handeln högst upp när man planerar och utvecklar stad gör att människors varande och fungerande i städerna kommer i fokus på ett naturligt sätt. På sikt leder detta till bättre lösningar för människor att vara och mötas. Att handla, äta, umgås och bo kräver bra logistiklösningar, trafiklösningar, umgängesytor, aktivitetsytor särskilt för barn som vi ibland glömmer bort inne i staden.

I en undersökning gjord på uppdrag av oss på Vasakronan våren 2015 frågade vi 2 000 medborgare hur de upplever sin stadskärna. Den visar tydligt att stadskärnans uppbyggnad är viktig för trivseln, upplevelsen och stoltheten. Man shoppar, går gärna på restaurang och café, träffar vänner och tittar på folk. Det är ett bevis för att platser och stråk behöver skapas för möten mellan människor.

Undersökningen gav oss många bra idéer till hur vi kan utveckla staden och stärkte även vår övertygelse att handel och upplevelser bör vara den naturliga utgångspunkten när vi utvecklar våra stråk i de fyra städer där vi är verksamma. Precis som det är utgångspunkten i ett köpcentrum.

Det finns en utmaning med detta synsätt. Ett köpcentrum har i allmänhet bara en ägare. Det ger goda möjligheter att utforma allt efter den egna strategin. Stadens gator och torg har många ägare och ännu fler intressenter. Fastighetsägare, stadens företrädare, kommun och landsting ska komma överens. Så för att lyckas krävs ett väl utvecklat sammarbete. Men vi vet att det går. Vi har sett det i en del av våra mindre städer samt i andra länder där BID processen vunnit mark. Där det fungerar är utväxlingen stor. Citykärnan lever upp och omsättningen ökar när fler människor rör sig i området fler timmar per dygn, det gagnar hela staden. Det skulle vara roligt att få se denna typ av positiva samverkansprocess växa fram i större utsträckning också i våra fyra största städer. Låt handeln visa vägen.

Jesper Örtengren
Affärsutvecklingschef Handel, Vasakronan


Håll dig uppdaterad med Dagens Handel
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ett par dagars vila...

dagenshandel.se tar paus ett par dagar

Säkerhet: Kosmetikkedja skyddar med DNA

Tryggare arbetsmiljö och minskat häleri är målet.

Säkerhet: Så slipper företaget cyberattacker

Stadium hållbarhetsrapporterar

För tredje året i rad släpper Stadium sin årliga hållbarhetsrapport som visar på minskade koldioxidutsläpp och mindre energianvändning

Debenhams vinst minskar

Säkerhet: Ny cyberattack sprider sig raskt

Världen och Sverige har drabbats av en ny cyberattack. Drabbade är bland annat Göteborgs hamn, där APM Terminals under tisdagen fick sköta verksamheten manuellt.

Arkiv

På nytt jobb: Ny vd på iFoodbag

Öppnar dörr till Kina

I morgon, onsdag öppnar “KAIMEN – The Swedish Brand Store” en multibrand och multi-kategori-butik på världens största e-handelssajt Alibaba-ägda T-mall.com.

Panten fraktas klimaträtt

Nu fraktas pantade burkar och flaskor med förnybart bränsle. Det ger en 80 procentig reduktion av växthusgaser.

Butiken som är en plantskola för unga

Bästa läge mitt i staden. En Seven-Elevenbutik med trånga utrymmen bakom en historisk fasad har blivit en plantskola för unga som vill jobba i servicehandel.

Malmö Entré sålt

Avtal klara för apoteksanställda

E-handlare hoppas på regn

Under lata dagar i solen förändras svenskens shoppingbeteende. Därför längtar e-handlare efter kyla och rusk...

Världsbäst på e-köp

Utpressare hotar med ddos-attacker.

MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap, har fått in en mängd rapporter om utpressningsmejl från företag.

Nu kan Amazonkunder testa hemma

Ny snabbmatsaktör vänder branschlogiken

Gigafood heter en startup som med minimal miljöpåverkan ska sälja nyttig, god och vacker snabbmat.

Så kan företag tjäna på returer

Returer behöver inte bara vara av ondo, visar ny forskningsrapport från Handelsrådet.

Kundanpassning minimerar returer

Ett traditionellt tillverkande företag, med djupa rötter i Knallebygdens textilindustri, driver i dag 9 butiker i Stockholm, London, New York, Malmö och Köpenhamn med en omfattande e-handel integrerad i helheten.

Butiken slutar helt med plastkassar

När många aktörer börjat ta betalt för påsarna valde den här butiken att göra sig av med dem.

Svenska chefer tveksamma till ny teknik

Digitaliseringen gör de flesta affärsmodeller förlegade inom 5 år– inte minst inom handel. Ändå är svenska chefer tveksamma till nya teknikinvesteringar.

Butiker för Esprit i konkurs

I början av juni försattes bolagen bakom fem butiker i Sverige i konkurs.

På nytt jobb: Generationsskifte i Pulsen

Vart ska vi gå när det händer?

Var fjärde verksamhet saknar återsamlingsplats vid utrymning. Swesec kampanjar för skärpning.

Hallå där, Amelie Silfverstolpe...

På nytt jobb: Han tar vd-stolen i Eurocash

Konjunkturinstitutet ser ljuset

Träffa kunden i rätt ögonblick

På nytt jobb: Linas Matkasse får ny vd

Svenskarna vill handla hållbart

Han har Göteborgs nöjdaste kunder

Nu är Klarna bank

Polisen kritiserar kameralagförslag

Räddad frukt till final

Aromer från Norrland kan bli framtidsbransch

Handeln presenterar förslag till politikerna

Sänd till en kollega

0.132