23948sdkhjf

Chip i handen skippar nyckeln

Svenska e-handelsteknikföretaget Carismar har chippat sina anställda. Utan nyckel och passerkort kommer de nu in på sin arbetsplats, genom ett inopererat chip i handen.
Chippet är stort som ett riskorn och fungerar med nfc-teknik som sänder över information via radiovågor. Med ett unikt id kan nu personalen lägga handen intill det elektroniska låset och låsa upp.

– Det ligger i vår kultur att vara early adopters, och när jag berättade att detta fanns att göra som en team-aktivitet, fick jag ett rungande ja, säger Kristian Arvidsson , operativ chef på Carismar.

"Borde oroa sig mer över telefonen"

20-talet anställda på kontoret på Södermalm i Stockholm fick chipet i handen insatt av av Chai , från piercing- och tatueringsstudion Calm body modification, som har implanterat chip sedan 2009.

– Många tror först och främst att chipet kan vandra runt i kroppen, det kan det inte. Sedan är de oroliga för att det går att spåra, det är i princip omöjligt, folk borde oroa sig mer över sin telefon som de bär med sig hela tiden, säger Chai och konstaterar att många har slutat att vara rädda för ny teknik och insett att det inte är så farligt som de tidigare trott, men att en del fördomar fortfarande lever kvar.

"Vill ligga i framkant"

Svenska Carismar är en e-handelsbyrå med bland annat kunder som Bubbleroom, modesajten Zoovillage och snabbväxande dataspelsaktören Maxgaming.

Bolaget startade 2004, och har huvudfokus på Sverige. Boalget omsätter 16,5 miljoner exklusive moms, förra året med ett resultat på 1,1 miljoner. Det egenutvecklade e-handelssystemet är grunden.

Vd Johan Carlmark beskriver bakgrunden till ”chippningen”

– Dels är det en kul grej, men framför allt knyter det an till vad vi jobbar med hela tiden: ny teknik. Där är det en framgångsfaktor att ligga i framkant. Här är chippningen en del, som kan kopplas till både nya betalsätt och kontaktkort.

En del av medarbetarna har också kopplat chipet till gymet. En medarbetare har tagit steget längre, han sitter i styrelsen i bostadsrättsföreningen i ett hus med elektroniska passerkort och kan därmed nu med en handsvepning komma in både i cykelrum och tvättstuga.

På bilden Olivia Axelsson som får sitt chip inopererat av Chai. (Foto: Daniel Ekbladh).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078