23948sdkhjf

Köpcentrumskeptiker fick handelslektion i Sickla

Behöver köpcentrumutbyggnaden hejdas? Landstingsrådet Gustav Hemming, C framförde förslaget i en debattartikel nyligen, och får mothugg av Svensk Handel.

På måndagseftermiddagen lockade Svensk Handels besöksnäringsexpert Elisabet Elmsäter och näringspolitiske chef Mats Hedenström ut centerpartistiska regionplanelandstingsrådet Gustav Hemming till Sickla Köpkvarter för att diskutera handelns roll i Stockholms utveckling.

Moratorium?

Besöket var föranlett av att Gustav Hemming strax före nyår skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet, där han föreslog ett moratorium för byggandet av nya köpcentrum i Stockholmsområdet.
Ett förslag som ur Svensk Handels perspektiv inte var så välbetänkt.
–Jag skrev en replik, men vi tyckte att det skulle vara roligare att fortsätta samtalet i butiksmiljö, säger Mats Hedenström.
Därför har de nu sammanstrålat på Nilson Shoes i Sickla, där skokedjans regionchef Veronica Wallin tar emot och berättar om kedjans olika varumärken, som täcker i princip alla behov – från Jerns klassiska kvalitetsskor till barnfamiljernas Skopunkten.
–Vi ser en helt annan konkurrensbild i dag än för bara 5 år sedan. Att vara butikssäljare i dag är mycket svårare än förr – det krävs servicekänsla och produktkunskap på helt andra nivåer, när vi konkurrerar med e-handeln, säger Veronica Wallin. Hon framhåller också att handlare helst vill vara i städernas centrum, men att det är extremt svårt att hitta lägen i staden.
– Dessutom är det så att cityhandeln passar bäst för vissa grupper, medan externhandeln är perfekt för barnfamiljer, anser hon.

Tillgänglighet

Gustav Hemming lyfter fram tillgängligheten som avgörande. Att bygga externhandelsområden som kräver bil är inte en framtidslösning, säger han. I sin artikel målade han upp en sorglig bild av övergivna köpcentrum i isolerade lägen som inte kan användas till något annat.
Mats Hederström framhåller å sin sida att det runt många gamla externhandelsplatser nu byggs bostäder, så att de blir en del av staden.
- Barkarby, Täby Centrum, Sickla, alla håller på att utvecklas till lokala centrum, och runt Mall of Scandinavia byggs det också mängder av bostäder och arbetsplatser, säger han.

Planera för handel
Stadskärnorna håller på många håll på att konkurreras ut av externhandel.
I ett köpcentrum finns det en fast styrning. Där är det fastighetsägaren som sätter regler och ramar, säger Elisabet Elmsäter som menar att detta saknas i städerna.
- Om stadshandeln ska kunna konkurrera med externhandel är det viktigt att kommunernas politiker intresserar sig för handelsfrågorna, att olika intressenter samarbetar och att någon har mandat och vilja att styra, säger hon.
Detta har börjat hända i en del städer på senare år.
Både Gustav Hemming och Mats Hedenström är eniga om att handeln bör vara med tidigare när nya stadskvarter och bostadsområden planeras.
– Resultatet skulle bli en mer levande och attraktiv stadsmiljö menar de.

Källa: Svensk Handel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079