23948sdkhjf

Miljöfarligt i hemtextilier

Kemikalieinspektionen har undersökt hemtextilier. Nästan en tiondel av textilierna innehöll ett miljöfarligt ämne som kommer att bli förbjudet 2021. Och ett kuddfodral var helt lagvidrigt.

Påslakan, handdukar och filtar – Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga ämnen i 167 hemtextilier från 51 företag. Projektet har fokuserat på textilier som är vanliga i barns hemmiljö.

Kommer att förbjudas

Nästan en tiondel av textilierna innehöll ett miljöfarligt ämne som kommer att bli förbjudet 2021.
– Flera av de textilier som vi har kontrollerat innehåller nonylfenol eller nonylfenoletoxilat som EU har beslutat att förbjuda. Fram till att förbudet träder i kraft är det viktigt att företagen arbetar för att få bort ämnena från tillverkningen och från sina textilvaror, säger Amanda Rosen, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Innehöll förbjudet ämna

I ett kuddfodral hittades också ett otillåtet färgämne. Fodralet innehöll bensidin, vilket är en nedbrytningsprodukt av ett azofärgämne.
När azofärgämnen bryts ner kan de bilda aromatiska aminer och en del av dessa har bedömts vara cancerframkallande. Vissa kan ge allergi vid hudkontakt och de kan också vara giftiga för vattenlevande organismer.

Misstänkt miljöbrott
Kemikalieinspektionen har anmält företaget som sålde kuddfodralet till åklagare för misstänkt miljöbrott. Företaget har slutat att sälja kuddfodralet och har inlett ett arbete med att ta fram rutiner för att se till att varorna i framtiden uppfyller kemikaliekraven i lagstiftningen.
– Vårt tillsynsprojekt tyder på att azofärgämnen i sängkläder och handdukar inte är ett särskilt utbrett problem på den svenska marknaden, säger Amanda Rosen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062