23948sdkhjf

Tar maskinintelligensen över världen?

Ett av världens största analysföretag, SAS Institute håller just nu global konferens i Orlando Florida. Ett stort ämne är maskinlärande och artificiell intelligens.

Insamlandet av data blir allt mer komplex eftersom data i dag kan samlas in från så många fler datapunkter– bilar, hushållsmaskiner, mobiltelefoner, besöksräknare.

Sas Institute har länge arbetat med system för att samla och analysera data för att kunna förutsäga framtida händelser. En guldgruva för handlare inte minst.

Utvecklingen tar snabba steg. Vid öppningsceremonin på Global Forum 2017 gav ett flertal talare sin syn på vad som är på väg att hända:

Marco Souza,vd för mobiltelefonsäljaren Sprint anser att världen håller på att gå över i en ”analysekonomi”:

– Data är bränslet och analysen är lokomotivet i ekonomin. Allt fokus ligger på kundens resa. Analysen finns överallt och förutser kundens val. Hans företag Sprint hanterar fantastiska 100 terabytes data per dag och det gör att det går snabbare att utvärdera allt företaget gör.

Vad data är talade Sas Institutes grundare, den vördnadsvärde Dr Jim Goodnight om: – Allt fler former av ostrukturerad information kan fångas in och bli till användbar data via allt mer avancerade system säger han.

Det nya är Sas Viya som lanserades för ett år sedan och som kan hantera enorma mängder talad, skriven, bloggad, babblad information, ja allt som säger oss vart världen är på väg, och som ger möjligheter att agera, antingen det gäller att sälja skor eller förhindra virusutbrott.

Maskinerna lär sig, men är de intelligenta?

Sas Institutes nyligen tillträdde vd och globala tekniska chef Oliver Schabenberger ställer frågan retoriskt. Själv framhåller han att maskinerna är ”dumma” ­ de kan bara det vi lärt dem genom att mata dem med gigantiska datamängder. De fattar beslut grundade på det de lärt sig - men har definitivt inte förmåga att vara kreativa.

– Det ska vi vara glada över. Maskiner hjälper oss att göra världen mer begriplig och gör det lättare att fatta bättre beslut, men det är människan som beslutar.

Källa: SAS Institute

Artikeln är en del av vårt tema om Teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078