23948sdkhjf

Analysorakel pekar ut handelns marginalätare

Dagens Handel har fått en exklusiv intervju med Dr Jim Goodnight, grundare till världens största analysföretag SAS Institute.

Just nu pågår företaget årliga event SAS Global Forum i Orlando, Florida, där kunder, partners och SAS-medarbetare från hela världen möts under några dagar.

Företaget startades i mitten av 1970-talet, och har i dag en global marknadsandel på drygt 32 procent på dataanalysområdet.

– Analys är en bärande del av företagens verksamhet, inte minst inom retail, säger han. Företag som har verktygen på plats och använder dem rätt har ett försteg framför konkurrenter som syns på sista raden och det gör dem till aktiemarknadens favoriter.

På frågan om vilka som är de största problemen för detaljhandeln i dag svarar Jim Goodnight blixtsnabbt:

– Internet. Stäng ner Internet så räddas en massa butiker, säger han.

Han framhåller att många detaljhandlare kämpar för att få sina fysiska butiker och e-handeln att hänga ihop på ett lönsamt sätt, men det ligger stora svårigheter i detta:

– Många butiker är i dag en plats för kunden att smidigt kan lämna in sina misslyckade internetköp. Kunden får pengarna tillbaks, och den uppackade och provade varan går in i butikens lager. Den kan inte säljas till fullpris utan reas så småningom. Kedjan har då trippelförlorat på affären: först skickat varan fraktfritt, sedan tagit tillbaka den kostnadsfritt, och sist fått sätta ner priset.

Ändå är e-handeln nödvändig för företagens överlevnad.

SAS Global Forum handlar detta år om hur handlare ska möta kundernas behov och önskningar och ändå vara lönsamma. Det finns mycket ny teknik som hjälper företagen att förbättra kundresan och samtidigt hålla marginaler att leva på.

En längre intervju med Jim Goodnight och rad konkreta tips på hur handelsföretag kan säkra sin överlevnad kommer i Dagens Handel 4/2017 som utkommer i början av maj.

 

Artikeln är en del av vårt tema om Teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062