23948sdkhjf

Systematiska butiksstölder allt vanligare

Det stals för 7,9 miljarder kronor från svenska butiker förra året. Majoriteten av stölderna utförs av kriminella som systematiskt stjäl från landets handlare, men internstölder står för nära 2 miljarder kronor.

Det visar Svensk Handels Stöld- och svinnrapport som presenterades på tisdagen.

De många stölderna har tvingat handlarna att öka sina investeringar i butikens säkerhet. I genomsnitt lägger varje butik 191 000 kronor enbart på väktare och ordningsvakter.

Dagligvaruhandeln är mest drabbad. Kött, choklad och kaffe stjäls mest. Handlarna anser att en tredjedel av butiksstölderna utförs av personer som stjäl ett fåtal varor för eget bruk. Resterande två tredjedelar av stölderna utförs av personer som stjäl regelbundet eller av organiserade ligor som opererar med handeln som brottsplats.

Butiksstölderna uppgår till 6 miljarder per år.

Men det är inte bara externa ligor som stjäl. Chefer och anställda stjäl också för stora belopp. Internt försvinner 1,9 miljarder. 

Det innebär att det kriminella svinnet beräknas till 7,9 miljarder, en ökning med 31 procent sedan 2013.

Av de stölder som upptäcks när gärningsmannen tas på bar gärning polisanmäls drygt två tredjedelar. När bevisning saknas polisanmäls en tredjedel av fallen. 

Svensk Handels rapport presenterades på tisdagen i samband med Svensk Handels kampanj Säkerhetsveckan. Under vecka 17 uppmanas alla handlare att polisanmäla alla butiksstölder.

– Butiksstölder är ett växande samhällsproblem som måste tas på större allvar. På vissa platser framstår butiken alltmer som ett skafferi där det är nästintill riskfritt att kliva in och ta det du vill ha. Nu krävs det att rättsväsendet står upp för landets handlare, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078