23948sdkhjf

Entreprenörer kungligt belönade

Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för framstående entreprenörskap har tilldelats flera entreprenörer med handelsanknytning.

Vid en ceremoni på tisdagskvällen fick sju framstående entreprenörer ta emot sina medaljer ur kronprinsessan Victorias hand.

Tre pristagare med stark handelsanknytning var med bland de belönade.

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski fick medaljen med motiveringen ”Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna, har utvecklat ett studentprojekt för säker och smidig internethandel till ett miljardföretag på drygt 12 år. Klarna är ett kreditmarknadsbolag under Finansinspektionens tillsyn.

Företaget etablerades i Sverige, expanderade i Norden och vidare till bland annat Tyskland, Storbritannien och USA.

Det omfattar idag handel med 60 miljoner konsumenter och 70 000 butiker.

Klarna har 1 500 anställda varav 1 000 i Sverige och omsatte år 2015 325 miljoner dollar”.

Anders Johansson som grundade AJ produkter belönades för att från en blygsam start ha skapat ”en koncern som omsätter 1,6 miljarder kr, i 20-talet länder, varav 640 miljoner kronor i Sverige. Antalet anställda är 800, varav 200 i Sverige.”

Företaget som är specialiserat på tillverkning av produkter för kontor, lager och industri, framför allt materialförflyttning som lastare och utrustning för lyft, är en välbekant partner till många handels- och logistikföretag.

Erik Sellberg, styrelseordförande för logistikföretaget Ragn-Sells är den tredje medaljören med handelsanknytning. Ragn-Sells spelar en viktig roll när det gäller logistiken i flera stora köpcentrum. Företaget har utarbetat en modell för ”varor in och skräp ut” som gör flödena på handelsplatserna smidiga och bidrar till en cirulär ekonomi.

Erik Sellberg har fått medaljen med motiveringen ”Erik Sellberg är 2:a generationen och tog över Ragn-Sells 1985. Företaget omsatte då 240 miljoner kr.

Specialister på olika områden, varav 10 procent är ingenjörer, biologer, kemister etc, bidrar till att omvandla avfall i så hög utsträckning som möjligt till användbara produkter. Avfallet kommer till 91% från samhälle, industri och jordbruk, medan 9 procent är hushållsavfall. Många nya tekniker har utvecklats för att kunna återvinna metaller och avskilja miljöstörande ämnen samt att bidra till den cirkulära ekonomin.

Företaget som omsätter 5,6 miljarder kr har 2 000 anställda i Sverige och totalt 2 700 anställda.”

Källa: Kungliga Patriotiska Sällskapet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094