23948sdkhjf

Poliserna som skapar trygghet i butik

Kundnytta och service minskar brottsligheten. Det är temat för den frukost som Dagens Handel och det nyetablerade Securitasägda företaget Notifind genomförde på fredagsmorgonen.

Frukosten inleds med att närpoliserna Fredrik Kaati och Thobias Rydberg berättar om projektet Trygg i butik som de startat på Södermalm i Stockholm. De berättar att handlarna och deras personal kände sig otrygga på Söder, det förekom stölder, hot, våld, rån, bedrägerier.

– 46 000 polistimmar läggs i yttre tjänst på att hantera butiksstölder, men det gör inte handlarnas situation bättre, säger Fredrik Kaati.

Polisens främsta uppgift är ju att förhindra brott. Därför startade han tillsammans med kollegan Thobias Rydberg Trygg i butik.

– Butiken ska vara en trygg plats, säger han och tillägger att grunden för trygghet är att handlare och poliser samverkar i det brottsförebyggande arbetet. Det duger inte att polisen kommer när något redan har hänt.

Man öppnade en dialog:
Handlarna vad som händer i deras butiker. Vad som stjäls, vilka som stjäl och vilka metoder som brottslingarna använder. Polisen har koll på ligor och kan ta reda på vart stöldgods tar vägen.

Tillsammans har polis och handlare en situationsbild att utgå ifrån när man lade upp arbetet för att minska brotten.

Handlarna på Södermalm ville ha mer synliga poliser. Livsmedelsbutikerna som är bland de mest utsatta rapporterade att det stjäls kött  och kaffe i stora mängder som säljs vidare.

För att få reda på vart köttet tog vägen inledde polisen ett samarbete med miljöförvaltningen. Vid sina inspektioner ser miljöförvaltingen ofta butikspackat kött på restauranger. Det troliga är att detta kött är stulet från butiker i grannskapet.

– För att komma tillrätta med köttstölder måste vi  slå till mot butiker och restauranger som köper stulna varor, säger Thobias Rydberg.

Syftet med trygg i butik är att öka trygghet, minska brott och att handlarna ska känna att de har god kontakt med poliser. Försöket på Södermalm har gett så bra resultat att det nu kommer att lyftas upp på nationell nivå.

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079