23948sdkhjf

Personalen bästa brottsförebyggare

Säljarnas vänliga uppmärksamhet hindrar många brott. Det säger Jenny Hedström på Securitasägda Notifind.

Jenny Hedström var en av talarna på Svensk Handels säkerhetsfrukost i slutet av april. Hon är sedan länge specialiserad på säkerhet i butik.

– Det viktigaste brottsförebyggande arbetet görs av uppmärksam personal, säger hon.

Notifind, Securitas nya bolag startat i början av 2017 bygger på ett nytänk: inom Securitas fann man att det inte bara går att rulla på i samma spår när verkligheten förändras.

-Detaljhandeln förändras, nya köpmönster gör att  vi måste hitta nya angreppsätt, säger Jenny Hedström. Hon menar att det är viktigt att knyta ihop säkerhetsarbetet i butiken med ett servicetänkande och att samarbeta med den lokala polisen.

– I dagens konkurrens gäller det för butikerna att vara attraktiva och trygga platser så att kunderna vill komma tillbaka.

Hon talar om hur viktigt det är att hela personalen har ett brottsförebyggande tänk. De ansvarar för hur de bemöter kunderna, hur de rör sig och hur de uppmärksammar alla som kommer in i butiken.

Därför behöver man utarbeta en policy för hur kunderna ska bemötas också de som kommer till butiken i andra syften än att handla.

Jenny Hedström framhåller att det finns 6 olika typer av oärliga kunder:

Tillfällighetstjuven, amatören, de unga exempelvis 11-åringar som tar smink eller godis för att vara tuffa inför kompisar, erfarna som har verktyg med sig, missbrukaren och de organiserade ligorna.

– De 4 första kategorierna motar man ganska effektivt genom att vara just vänliga bra säljare i en välordnad och överskådlig butik.

Det är tjuvar som triggas av oordning och ouppmärksamma säljare.

När det gäller missbrukare och organiserade ligor krävs det bättre polisiär närvaro, kameror, larm och annan teknik.

Tre brottsförebyggande åtgärder:

  1. Håll ordning i butiken
  2. Utveckla personalen
  3. Sätt policys för hur ni agerar i olika situationer

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093