23948sdkhjf

Sverige – en tummelplats för kriminella

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel anser att säkerhet och brottsförebyggande är den hetaste politiska frågan just nu. Det handeln har varnat för och larmat om i åratal är nu på väg att få allvarliga konsekvenser – butiksägare ger upp och stänger i utsatta områden.

–De vardagliga mängdbrotten har inte tagits på allvar av våra folkvalda. Inte ens de som sitter i justitieutskottet verkar ha förstått allvaret. De bagatelliserar stölder i butiker och ser det som något nästan alla ungdomar ägnar sig åt i en viss fas.

–Per Geijer framhåller att detta är en felsyn av två skäl:

Svensk Handels egna undersökningar visar att två tredjedelar av stöldsvinnet i butik är systematiska stölder som begås av ligor. De har en utvecklad infrastruktur så att varorna snabbt kan säljas vidare. Kött och kaffe går till restauranger och andra butiker i grannskapet, och många varor exporteras antingen via den vanliga posten, eller med lastbil till länder i Östeuropa. Utförselkontrollen från Sverige är obefintlig, så riskerna är små.

De barn och ungdomar som stjäl i butiker möter inget motstånd. De får inga straff om de åker fast och lär sig snabbt att begå grövre brott. De är en rekryteringsbas för den organiserade brottsligheten.

Toppar listan

Internationell brottsstatistik visar att Sverige ligger i Europatoppen när det gäller antalet anmälda brott. Per Geijer kommenterar detta med att om Sverige toppar en lista i ett ofördelaktigt sammanhang så borde ansvariga politiker och tjänstemän känna sig manade skyndsamt ta reda på varför och inte bluddra bort det med förklaringar som ”svenskar har hög anmälningsbenägenhet”.

– Det anmäls många fler brott per capita i Sverige än i exempelvis Norge, ett land som har ungefär samma anmälningskultur somSverige, så något måste vara fel, säger han.

Skrämmande naivt

De glimtar ut rättsväsendets praxis han ger visar att svenskt rättsväsende vilar på en skrämmande grund av naivitet som gjort Sverige till en tummelplats för allehanda kriminella.

– Dels är det en försvinnande liten del, endast 0,7 promille av de som ertappats, som lagförs, dels är de straff som utdöms låga eller verkningslösa. Människor som begår stölder i butik ingår ofta i ligor som inte är baserade i Sverige. Personerna har varken adress eller pengar – ändå döms de till böter som de i ytterst sällsynta fall betalar. De som tagits upprepade gånger får dessutom straffrabatt.

Svensk Handel ställer krav

På Svensk Handel anser man att det är hög tid att vända utvecklingen och ställer en rad krav både på effektivare polisarbete och ett reformerat rättsväsende:

Nolltolerans mot mängdbrott

Fler synliga poliser och effektivare hantering av butiksstölder

Avskaffa straffrabatter avskaffas och ge effektiva påföljder 

Lagför kriminella som saknar hemvist i Sverige

Bekämpa häleriet

– Till sist, gör butiken till en fredad zon! Det är inte rimligt att det inte går att avvisa personer från butiken även om de upprepade gånger stjäl och hotar personal och kunder, säger Per Geijer.

r

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094