Handlare riskerar medverka till terror

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Helt omedvetet förstås, men reglerna är hårdare än vad många tror. Dagenshandel.se har kollat med Finansinspektionen vad som gäller.

Handeln har ett ansvar när det gäller att försöka förhindra och att rapportera misstänkt penningtvätt och terrorismfinansiering. Det är det klara budskapet från Finansinpektionen, FI.

Sophie Bahgat på Finansinspektionen säger att detaljhandlare är skyldiga att lämna en penningtvättsrapport till Finanspolisen om en transaktion är misstänkt efter vidare granskning, exempelvis att en kund köper ett smycke, en bil eller en antikvitet kontant. Om kunden kort efter transaktionen gör ett återköp, och får ett kvitto på detta kan man misstänka att handlaren varit med att göra svarta pengar vita. Särskilt om kunden begär att pengarna ska sättas in på ett konto som inte användes från början.
Mystiskt är det också om en kund köper exempelvis en båt på avbetalning och efter kort tid  betalar tillbaka hela krediten kontant.

Anmäl
Handlare som misstänker penningtvätt ska rapportera till Finanspolisen. Detta är ingen polisanmälan, det avslöjas aldrig vem som anmält, och det är spelar ingen roll om transaktionen genomförts eller om handlaren har avstått från affären, säger Sophie Bahgat.
Hon framhåller att det inte behöver finnas några direkta bevis på att transaktionen skulle vara ett sätt att tvätta pengar, bara att den faller lite ur ramen för vad som är normalt.
Det gäller också att vara uppmärksam på vem det är som köper varan:
Handlaren är faktiskt skyldig att göra vidta en ytterligare granskning när en affär framstår som ovanlig, säger hon.
Dessutom är det enligt penningtvättslagen förbjudet att berätta för kunden att man rapporterar transaktionen till Finanspolisen.

Var uppmärksam
Grossistföretag och e-handlare behöver vara uppmärksamma av flera anledningar. Dels kan de bli lurade av företag på obestånd, dels kan de ovetandes användas för penningtvätt och terrorismfinansiering. Också här gäller det att vara mycket noga med vem man gör affären med. Om en kund vägrar att lämna dokumentation som styrker transaktionens syfte, pengarnas ursprung eller vem som är den tänkta mottagaren. Onödigt komplicerade transaktioner är också en varningsklocka, exempelvis om kunden vill skicka pengarna till Tyskland via Dubai.
Hon framhåller också att man bör vara försiktig om en person verkar vara bulvan för någon annan, inte verkar vara densamma som den faktiska kontoinnehavaren, om kunden är ett företag vars uppgivna omsättning och verksamhet inte verkar stämma med transaktioner som företaget genomför. Plötsliga stora transaktioner som inte stämmer med kundens normala beteende och som inte får en rimlig förklaring bör också rapporteras till Finanspolisen.

Små farliga transaktioner
Terrorismfinansiering är ett svårt kapitel. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen sade vid ett seminarium för ett år sedan att man tidigare sett de stora transaktionerna som farliga, medan man nu insett att det är små transaktioner som utgör den verkliga faran. Personer som köper tält och kängor i en vildmarksbutik, hur kan man veta att de inte planerar en vandring i svenska fjällen utan i stället avser att ge sig till Syrien och ansluta till IS? Vad ska stadsjeepen användas till? Hur kan man kontrollera att människor som tar SMS-lån verkligen kommer hem och betalar tillbaka lånen efter semestern?
– Visst är det svårt att veta, men jag upprepar med en papegojas envishet att det är viktigt att rapportera, säger Sophie Bahgat.

Samverkan
Finansinspektionen leder ett stort arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism i vilket en rad myndigheter deltar. Polisen, Säkerhetspolisen, Fastighetsmäklarinspektionen, Länsstyrelserna, Bolagsverket samt Sveriges Advokatsamfund är några av dem som deltar.
Håll dig uppdaterad med Dagens Handel
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny snabbmatsaktör vänder branschlogiken

Gigafood heter en startup som med minimal miljöpåverkan ska sälja nyttig, god och vacker snabbmat.

Nu kan Amazonkunder testa hemma

Så kan företag tjäna på returer

Returer behöver inte bara vara av ondo, visar ny forskningsrapport från Handelsrådet.

Butiken slutar helt med plastkassar

När många aktörer börjat ta betalt för påsarna valde den här butiken att göra sig av med dem.

Kundanpassning minimerar returer

Ett traditionellt tillverkande företag, med djupa rötter i Knallebygdens textilindustri, driver i dag 9 butiker i Stockholm, London, New York, Malmö och Köpenhamn med en omfattande e-handel integrerad i helheten.

Butiker för Esprit i konkurs

I början av juni försattes bolagen bakom fem butiker i Sverige i konkurs.

Arkiv

Hallå där, Amelie Silfverstolpe...

Trio till Matsmart

Svenska chefer tveksamma till ny teknik

Digitaliseringen gör de flesta affärsmodeller förlegade inom 5 år– inte minst inom handel. Ändå är svenska chefer tveksamma till nya teknikinvesteringar.

Vart ska vi gå när det händer?

Var fjärde verksamhet saknar återsamlingsplats vid utrymning. Swesec kampanjar för skärpning.

På nytt jobb: Generationsskifte i Pulsen

Hälsokoncept ynglar av sig

Tredje restaurangen i Stockholm för snabb hälsomat.

På nytt jobb: Han tar vd-stolen i Eurocash

Kik in på Coops e-handelslager

Byggvändning i maj

Efter en negativ utveckling för byggmaterialhandeln under april månad vände försäljningen till positiv igen i maj.

Boozt med ny inköpschef

E-handlaren internrekryterar till posten som inköpschef.

RNB kämpar på

Modekoncernen redovisar förbättrat rörelseresultat för tredje kvartalet men tappar försäljning. Polarn O. Pyret och Brothers utvecklas positivt medan NK och Man of a Kind går trögt.

Konjunkturinstitutet ser ljuset

Whole Foods köps upp

Näthandelsjätten köper kedjan för miljarder

På nytt jobb: Ny vd till Tiger of Sweden

Han kliver på vd-posten hos modebolaget i september.

Handelsprognos justeras ner

HUI Research presenterade på tisdagen nedjusterade prognoser för detaljhandeln. Stora branscher som mode och elektronik har svårt att få fart på tillväxten.

På nytt jobb: Prisbelönt marknadschef till Tre

Hon är ett välkänt namn i sportbranschen. Nu går hon till mobiloperatören Tre.

HR-guru rekryterar fördomsfritt

”Fördomsfri rekrytering”. Kollegan skrattar rått. Låter som en bra ambition hördu!

Fastighetsägare smyckar Avenyn

Träffa kunden i rätt ögonblick

Han har Göteborgs nöjdaste kunder

På nytt jobb: Linas Matkasse får ny vd

Nu är Klarna bank

Polisen kritiserar kameralagförslag

Svenskarna vill handla hållbart

Skönhetskedja till Strand

Räddad frukt till final

Handeln presenterar förslag till politikerna

Aromer från Norrland kan bli framtidsbransch

Falska nyheter är en egen industri

Nu är läroboken om konsumentbeteende här

Sänd till en kollega

0.114