23948sdkhjf

De tjänar pengar på andras fördomar

Entreprenörerna Susanne Najafi och Sara Wimmercrantz investerar i företag och idéer som ingen annan trott på.

De två höll ett mycket välbesökt seminarium på  Jetshops event Scandinavian E-business Camp på torsdagen.

Båda är erfarna e-handalre, Sara Wimmercrantz var medgrundare till Footway,och Susanne Najafi var grundare och vd för kosmetiksajten Eleven. Under förra året startade de ett riskkapitalbolag, Backing minds, som med bland annat 100 miljoner kronor från H&M i ryggen och en rad andra starka investerare och kloka hjärnor bakom sig gav sig ut på jakt efter drivna entreprenörer med nya idéer som har stor potential, men som av helt irrelevanta anledningar har svårt att hitta kapital och växa.

– Vi utnyttjar det faktum att de allra flesta riskkapitalbolag håller sig inom sina trygga zoner. De håller sig till etablerade "sanningar" vilket resulterar i att de bara investerar i sina välkända nätverk,  berättar de.

För alla vet ju att:

"Det finns inga riktiga kvinnliga entreprenörer"

"Kvinnor är inte intresserade av tillväxt"

"Det startas inga tech företag utanför Stockholm"

"Människor över 50 är för trötta för att starta företag"

"Invandrare startar bara kebabställen"

Sara Wimmercrantz och Susanne Najafi tittade på statistik som visade att 74 procent av alla företag som finns har startat utanför Stockholm och att det finns många teknikföretag bland dem.

När det tittade på vart investeringarna går, fann de att 92 procent av allt kapital investeras i Stockholm, 96 procent av riskkapitalet gick till företag startade av män, och 4 procent till företag som hade en mixad ledning.

– Var är brudarna? En promille av riskkapitalet gick till företag ledda av kvinnor år 2015, berättar Sara Wimmercrantz.

De gav sig ut på jakt. De har vid det här laget besökt 600 företag i hela landet.

De väljer vi ut bolag branscher och nischer efter sina egna kriterier.

-- Vi tittar på förbisedda målgrupper och missnöjda kunder som ligger och skvalpar.  Bankbranschen är ett bra exempel. Western Union  tar 15 procent för att skicka pengar. Det är dyrt och krångligt, och så orättvist att de som har minst pengar får betala mest, säger Susanne Najafi.

De visar en bild på en kö av unga män utanför Western Unions kontor i Vivalla, Örebro.

  Ett gäng killar diskuterade saken - varör finns inte swish för utlandsbetalningar?

Susanne Najafi berättar att killarna hade kontaktat 100 investerare för att få hjälp att förverkliga sin idé. De hade inte fått ett enda svar.

I dag finns tjänsten Transfer Galaxy, för snabba smidiga billiga utlandsbetalningar. De har snabbt blivit populär eftersom den mötte ett trängande behov.

De har också investerat i företaget Horse me up, en e-handel för hästsport, och avancerade tech-företag inom vård.

– Det finns massor av drivna, passionerade entreprenörer om man tittar utanför de etablerade nätverken. Vad de saknar är kapital och får de tillgång till kapital så att de kan växa då genererar de pengar. Vi vill att fler ska upptäcka det, säger Susanne Najafi och Sara Wimmercrantz.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078