23948sdkhjf

Clas Ohlson slog förväntningarna

Clas Ohlsons resultat för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret, som slutade den 30 april, var klart bättre än väntat

Såväl bruttomarginal som rörelsemarginal slog förväntningarna med råge.

Utdelningen på 6:25 kronor per aktie var också bättre än väntat.

Det redovisade kvartalet kan betecknas som ett litet kvartal för hemmafixarkedjan.

På Stockholmsbörsen fick rapporten ett positivt mottagande och aktien handlades upp på torsdagsförmiddagen. Högre resultat än väntat.

Rörelseresultatet i kvartalet låg på 17,5 miljoner kronor. Analytiker hade i snitt räknat med en förlust på 10,0 miljoner, enligt SME Direkts analytikersammanställning. I jämförbara butiker och rensat för valuta var försäljningen 1 procent lägre i kvartalet. Väntat var oförändrat.

Höjd utdelning

Clas Ohlsons utdelning för 2016/17 föreslås bli höjd till 6:25 kronor Det var lite högre än förhandstippade 6:08 kronor, enligt SME-konsensus. Året innan delade Clas Ohlson ut 5:75 kronor.

Clas Ohlsons totala försäljning ökade 5 procent i maj. I lokala valutor steg den 3 procent. Enligt SME Direkt väntades att den totala försäljningen skulle växa med 6,3 procent och att försäljningen i lokala valutor skulle öka med 4,5 procent.

Jämfört med samma månad föregående år har tio butiker tillkommit netto och det totala antalet butiker uppgick per den sista maj till 217 stycken.

Försäljningsminus utanför Norden 

I Sverige steg försäljningen 2 procent medan Norge visade en tillväxt på 12 procent och Finland +14 procent. Försäljningen i regionen Utanför Norden minskade 35 procent till 19 miljoner kronor (30). I lokal valuta gick försäljningen i Norge upp med 9 procent, Finland med 9 procent och utanför Norden var minskningen 34 procent. Sedan oktober 2016 finns även e-handel på den tyska marknaden.

– Beskedet om att bolaget öppnar en fjärde butik i Hamburg kom överraskande snabbt, men har sin förklaring i att bolaget kom över ett bra butiksläge, säger Clas Ohlsons tillförordnade vd Peter Jelkeby till Nyhetsbyrån Direkt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063