23948sdkhjf

Utpressare hotar med ddos-attacker.

MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap, har fått in en mängd rapporter om utpressningsmejl från företag.

Det är Cert.se, den del av MSB som hanterar aktuella it-hot, som varnar för företeelsen. Under de senaste dagarna har många företag fått utppressningsmejl där de anmodas betala en Bitcoin, cirka 22 000 kronor inom 36 timmar, annars hotar utpressarna med cyberangrepp.

Om utpressarna verkligen har förmåga eller vilja att sätta hoten i verket är osäkert. Cert.se tror inte att hotet är reellt och manar till lugn:

–De här mejlen verkar ha skickats ut till alla möjliga mottagare, allt från stora organisationer till enskilda firmor med en webbsida. Hoten är även de spretiga, då de hotar med allt från överbelastningsattacker till att de ska kryptera mottagarens data, säger Peter Jonegård, tillförordnad chef på Cert-SE, till Computer Sweden.

Han menar att det inte verkar finnas några belägg för hoten, och att sådana hot förekommer från tid till annan. Det nya i dag är omfattningen.

Enligt Cert-SE började utpressningsmejlen skickas ut i slutet av förra veckan, och har förutom i Sverige dykt upp hos företag i Norge, Tyskland, Österrike, Schweiz och Spanien.

Betala aldrig

Peter Jonegårds råd är att aldrig betala, att polisanmäla och att anmäla till Cert-SE så fort man får ett utpressningsmejl.

Dessutom är det viktig att alltid hålla efter sin it-säkerhet.

Källa: MSB, Cert-SE

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094