23948sdkhjf

Butiken som är en plantskola för unga

Bästa läge mitt i staden. En Seven-Elevenbutik med trånga utrymmen bakom en historisk fasad har blivit en plantskola för unga som vill jobba i servicehandel.


Magnus Gullberg har varit handlare inom Reitan i ett decennium och sett många unga ta sina första steg in på arbetsmarknaden. Han sätter en ära i att kunna erbjuda en bra start för den som är intresserad av att lära sig vad som krävs för att ge god service.
­–Handelsprogrammet på gymnasiet är en bra rekryteringskälla. Ungdomsarbetsförmedlingarna också.

Den reguljära arbetsförmedlingen är däremot katastrofalt dålig, eftersom deras uppgift inte är att matcha, säger han.


Med skolorna har han ett gott samarbete. De som kommer direkt från skolan kan vara blyga, ovana att jobba, trevliga, roliga, men det som avgör framtiden inom handeln är om lusten och viljan finns där och att de är ärliga, framhåller han.

Eftersom butiken är öppen dygnet runt alla dagar,  är han beroende av att hitta personer som har de rätta karaktärsegenskaperna som han lugnt kan lämna över ansvaret till.

En lyckosam praktik kan leda både till sommarjobb och att man kommer ifråga när någon slutar.
Hos Magnus Gullberg trivs medarbetarna, så behov av nyrekrytering uppstår inte mer än ett par gånger om året. Bland de 9 anställda är det flera som jobbat i många år, men visst är det en del som kommer in på utbildningar i andra städer eller går vidare till andra jobb.
– Om någon som jag tycker är duktig, men som jag själv inte har plats för vill jobba, så tittar jag efter vad kollegorna har för vakanser, och ofta blir det napp, berättar Magnus Gullberg.
Stolt berättar han om tidigare praktikanter som det gått bra för:


En jätteblyg tjej som kom från skolan för några år sedan med självförtroendet i botten, blommade verkligen upp och lärde sig att ta kunderna på ett bra sätt. I dag driver hon en egen butik.


Ur ett större perspektiv anser han att handeln är en god kraft i samhället, men han blir lite mörk när han talar om regeringens skattehöjarpolitik.
– Med lägre skatt har människor råd att handla, företagen har råd att anställa och fler unga får jobb så de kan starta sitt vuxenliv. Det har ju varit ett vinnande koncept – så varför ändrar man på det?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078