23948sdkhjf

Ta vardagsstölder på allvar!

Poliserna Fredrik Kaati och Thobias Rydberg berättade om projektet Trygg butik, som de drivit på Södermalm sedan ett drygt år.

Dagens Handel höll på tisdagsmorgonen ett seminarium om hur brott i handeln ska stävjas.

De intog scenen i Almedalspaviljongen, tillsammans med Per Geijer,säkerhetschef på Svensk Handel, och Jenny Hedström, Notifind och Dagens Handels chefredaktör Ylva Åkesson som ställde initierade frågor.

Per Geijer inledde med att stöldbrott har ökat 35 procent under de senaste 3 åren, men de polisanmälda brotten går ner. Handlarna är trötta på att anmälan inte leder någon vart, och för den som åker fast är det riskfritt. De flesta får ingen påföljd.

–Vi är kritiska mot polisen – men de arbetar också i motvind. Vardagsbrotten tas inte på allvar. Åklagare och polis utreder inte brott och missbrukare och systematiska tjuvar som vant sig vid att det går att stjäla utan påföljd stjäl mer och mer. Stöld i handeln har i praktiken avkriminaliserats, säger han, och tillägger att det är väldigt illa att stölder blir en kostnad som handlare måste leva med.

Postnord ”medbrottsling”

Per Geijer framhåller att 6 miljarder försvinner i stölder, av dessa stjäls 4 miljarder av ligorna, de som stjäl regelbundet. Ligorna stjäl mer systematiskt i dag, och grupper som kommer utifrån lockas till Sverige eftersom det är riskfritt.

Han berättar att ligorna slår brett, de tar gärna internationellt gångbara varor som kosmetika, som skickas ut via Postnord, och lämnas in på butikernas postinlämningsställen. Det finns ingen kontroll.

På det viset fungerar Postnord faktiskt som ett slags medbrottsling i det att de erbjuder en okontrollerad, bekväm väg att skeppa ut stöldgods ur landet..

Per Geijer menar att Postnord måste ta ansvar för situationen och öka kontrollen. Han menar att det inte är rimligt att lägga hela kontrollansvaret för paketutlämning och inlämning på butik.

För handlaren är oron för vad paketen innehåller ett arbetsmiljöproblem som måste hanteras. Det skickas in både vapen, sprängämnen och droger via posten, och butikspersonal kan ofta uppleva obehag, men de har svårt att stoppa utlämning som verkar tveksam.

"Lyssna på handeln"

Fredrik Kaati och Thobias Rydberg berättar om tankarna bakom Trygg i butik-projektet.

– Vi fann en stor problembild – en matbutik på Södermalm förlorar 2 – 3 miljoner per dag. Vi ryckte ofta ut och grep personer, men kände inte att insatserna gjorde nytta.Vi började fundera på att göra något annorlunda, inte bara ingripa när något händer. Bättre brottsförebyggande, som att lyssna på handeln, hålla möten med handlarna där vi talar om vilka ligor som är ute, få handelns lägesbild, vilka grupperingar som har kommit till området, sa Fredrik Kaati.

Projektet Trygg butik startade. Thobias Rydberg berättar att man samlas till samverkansmöten och talar om vad som stjäls, vart det tar vägen.

Kött är ett stöldbegärligt gods. Polisen slår till mot häleristadiet.

– Handlarna är ofta uppgivna, vi förstår att de tycker det är träligt, men vi uppmanar dem att anmäla och vi har fått upp anmälningsfrekvensen.

– Vart tar stöldgodset vägen är viktigt att ta reda på. Vi samarbetar med andra myndigheter, och fastighetsägare. Hittar vi stöldgods i en butik är det ofta annat som de också fifflar med, och då kan andra myndigheter och fastighetsägare ingripa.

Trygg butik kommer att bli en nationell arbetsmetod som börja tillämpas i höst. Den kommer att utformas lokalt efter behoven på olika platser.

Service som brottsförebyggande

Jenny Hedström på Securitas nya systerbolag Notifind berättar om hur service i butik kan fungera brottsförebyggande. Det blir svårare att stjäla för en kund som är sedd. Säkerhetsarbete kan inte vara en isolerad företeelse. Hon talar om kundbemötande kopplat till säkerhet, utbildning i att se beteendemönster kommer man långt med.

Det finns olika typer – de orutinerade tjuvarna kan man stoppa med service, men organiserade ligor som bara kommer in och rensar hyllplan kräver andra åtgärder som synliga väktare, polis, skarpare påföljder och kameror.

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078