23948sdkhjf

”Småbrott” med stora samhällskonsekvenser

Ligor stjäl kött i stora volymer utan att riskera kännbara straff. Vissa butiker anses så farliga att väktare inte får arbeta där, och kunder flyr till näthandel för de känner sig otrygga i butiker.

På Fri Köpenskaps seminarium Stöldgods på tallriken debatterades hur man ska komma åt butiksstölder och häleri. Liberalernas Morgan Olofsson deltog i debatten. Han lyssnade uppmärksamt på företrädare för polis och handel och presenterade förslag på lösning.

Fredrik Kaati, polisman på Södermalm i Stockholm berättar hur restauranger köper kött från ligor som kommer och erbjuder trunkar med butikspackat kött. Det handlar om stora mängder, men varje stöld räknas som ett litet brott, även om stölderna sker systematiskt.
Per Geijer berättar att endast två procent av alla butiksstölder anmäls, och att detta främst beror på att handlare inte anser det värt att anmäla. Även om polisen griper en person är det inte troligt att denne lagförs. Den som lagförs får i de flesta fall bara böter som inte betalas.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer framhåller att det är värt att lägga energi på småbrott:

–Det är nödvändigt att brott får konsekvenser!

Vad gör samhället?

För Morgan Olofsson är saken klar:

– Staten har ansvar ta butiksbrotten på allvar. Fler poliser behövs men det kommer att ta tid. Därför föreslår Liberalerna kommunala trygghetsvakter. Det handlar om frihet att kunna stå för sin egen utkomst. Det är många butiker i utsatta områden, familjeägda bolag, som drabbas, och om de inte kan drivas vidare det minskar möjligheterna till integration.

Morgan Olofsson talade också om jourdomstolar, att en handlare ska kunna porta kända tjuvar, och orimligheten i att trygghet och säkerhet är något som bara de som har råd kan skaffa sig.

– Vi har ju redan betalat skatt för att polisen ska trygga vår säkerhet. Men handlare måste dessutom köpa väktartimmar och i utsatta områden får handlare i stället betala för så kallat beskydd. Det är inte ett samhälle vi vill ha. Därför behövs trygghetsvakter, kommunalt anställda men betalade av staten till dess att det finns tillräckligt med poliser, sade han.

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.006