23948sdkhjf

Här är Sveriges demensvänligaste butik

Ica Supermarket Håsta i Hudiksvall är Årets mest demensvänliga butik. Katrin Andersson, som tillhör butiksledningen, tog emot priset av tv-profilen Morgan Olofsson i Fri Köpenskaps Almedalenpaviljong.

Svenskt Demenscentrum står bakom det nyinstiftade priset, och organisationen pekar på att små förändringar i butiksmiljön kan göra stor skillnad för kunder med demenssjukdomar.

Dan Andersson, butikschef på Ica Supermarket Håsta i Hudiksvall och Katrin Anderssons far, håller med.

– Det allra viktigaste är att ta sig tid och lyssna på kunderna och även att försöka hjälpa till om det behövs. Behöver vi följa med och visa var frukostflingorna finns så gör vi det.

Ica Supermarket Håsta har satsat på att utbilda personalen i samarbete med Hudiksvallsortens Demensförening. Dan Andersson deltog själv i kursen och tycker att den var lärorik.

– En viktig lärdom är att inte stressa och att försöka förklara saker för kunden på ett enkelt sätt. Även om man får samma fråga flera gånger måste man ha tålamod och svara vänligt.

Ica Supermarket Håsta ligger vid södra utfarten till Hudiksvall. I bostadsområdet intill bor en del äldre kunder, och i grannskapet finns också ett äldreboende.

– Tydlig skyltning i butiken är också viktigt, och så är det en fördel om butiken inte är för stor, säger Dan Andersson som driver Ica Supermarket tillsammans med sin hustru Birgitta Andersson. Butiken har ett 20-tal anställda, 480 kvadratmeter butiksyta där försäljningen i år tickar mot 50 miljoner kronor, enligt Andersson som ser alla kunder som lika viktiga.

– Visst tar det lite längre tid med kunder som behöver extra mycket hjälp. Men vi hjälper dem så gärna, det är ju kunderna vi finns till för, säger han. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079