Mycket som talar mot exponeringsförbud

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Trots att det finns som förslag, så är det många instanser som menar att ett exponeringsförbud för tobak inte bör införas. De starkaste argumenten är att det skulle strida mot EU-rätten.Bengt Hedlund, vd i Convenience Stores Sweden höll på onsdagen ett seminariumi Almedalen, där han  arbumenterade emot det föreslagna exponeringsförbudet för tobak.

- Det är det både verkningslöst och fel i tiden. Rökningen minskar ju ändå säger som idag höll ett seminarium om ämnet i Almedalen.

I ett pressmeddelande säger Bengt Hedlund  att förslaget är dåligt eftersom ett behov inte försvinner för att man gömmer en vara. Han menar vidare att konsumenten har rätt till upplysning vilket ju gäller i alla köpsammanhang.

Pressmeddelandet refererar seminariet som inleddes med att Jonas Arnberg, vd på HUI Research, presenterade en ny rapport om effekterna av ett exponeringsförbud. Han sammanfattade så här:

- Det blir svårt för nya och mindre aktörer att ta sig in på marknaden, pristransparensen blir mindre och redan tidigare utsatt butiker drabbas ekonomiskt. Allt detta blir i slutänden nackdelar för konsumenten.

Juridisk aspekt

Nils Eilertz från Zettervalls Advokatbyrå hade tittat på de rent juridiska hindren och följderna och konstaterade att ett exponeringsförbud inte kan genomföras utan grundlagsändringar rörande tryck- och yttrandefriheten. Han menade att det skulle vara ett oproportionerligt ingrepp i människors rättigheter och att det även skulle påverka näringsfriheten. Det allra starkaste argumentet är dock att det strider mot EU-rätten om fri rörlighet eftersom Tobaksdirektivet saknar bestämmelser om exponeringsförbud.

- Min slutsats är att det inte finns något juridiskt utrymme att införa ett exponeringsförbud, sa Nils Eilertz.

Inte efterfrågat

Två riksdagsmän fanns med i panelen: Jan Björklund (S) och Hanif Bali (M). De var överens om att politiker i allmänhet måste bli bättre på att ta beslut som harmonierar i olika sammanhang. De var också överens om att exponeringsförbud för tobak inte är efterfrågat inom politiken.

Ska stoppas

Detta får Bengt Hedlund att dra slutsatsen att det stora flertalet riksdagsledamöter måste sättas in i frågan.

- Det handlar om upplysning och vi fortsätter därför att, tillsammans med andra organisationer, lägga så mycket tid vi kan på att försöka stoppa förslaget om exponeringsförbud på tobak. Jag känner mig stärkt efter dagens seminarium och de fakta som kom fram där.

 Håll dig uppdaterad med Dagens Handel
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Mycket som talar mot exponeringsförbud

Positivt för Avenyn

Gallerialyft i Falun

Dustin: högre förväntan i år

Branschen öppnar dörren till Sverige

Restaurang-och fastfoodbranschen växer snabbt och erbjuder jobb för många nyanlända. I dag en relativt enkel väg in i det svenska samhället som i morgon kan bli ännu smidigare om vissa hinder undanröjs.

Välbesökt seminarium om ekomärkning

Ekologiskt, Kravmärkt, Svenskmärkt, närproducerat. Under ett välbesökt seminarium, arrangerat av Fri Köpenskap i Almedalen, diskuterades vad som är bäst.

”Konsumenter vill göra rätt”

Handeln kan hjälpa konsumenten att välja rätt för att samhället ska bli mer hållbart, enligt Anna Lilja, miljöansvarig på Konsumentföreningen Stockholm som är en av delägarna i Coop Sverige.

Arkiv

”Småbrott” med stora samhällskonsekvenser

Ligor stjäl kött i stora volymer utan att riskera kännbara straff. Vissa butiker anses så farliga att väktare inte får arbeta där, och kunder flyr till näthandel för de känner sig otrygga i butiker.

Lönsamt med direktkontakt

Möjligt minska matsvinnet

Svenska Retursystems vd Anna Elgh tror att det är möjligt att minska matsvinnet och därmed minska utsläppen av växthusgaser.

Butiker utmaning för dementa

 Flera personer på ett demensboende har blivit anmälda för snatteri. Det berättade Jane Lindell Ljunggren under ett seminarium som Fri Köpenskap arrangerade under Almedalsveckan på onsdagen.

Ny roll för leverantörer

Satsa på offentlig upphandling, varumärkeslöst eller bli leverantör på en helt ny nivå. Det är de tre huvudalternativen för framtidens leverantörer, enligt trendanalytikern Christina Cheng.

Här är Sveriges demensvänligaste butik

Ica Supermarket Håsta i Hudiksvall är Årets mest demensvänliga butik. Katrin Andersson, som tillhör butiksledningen, tog emot priset av tv-profilen Morgan Olofsson i Fri Köpenskaps Almedalenpaviljong.

Fullt tryck i Almedalsgarderoben

Redan söndag kväll bankade de första på, och på måndagen lånades ett femtiotal uppsättningar kläder ut.

Utan hållbarhetstänk sackar varumärken

Cirkulär ekonomi växer. Inom både mode, och IT har tankarna slagit rot. Men svenskarna gillar inte skavanker...

1

Ta vardagsstölder på allvar!

Poliserna Fredrik Kaati och Thobias Rydberg berättade om projektet Trygg butik, som de drivit på Södermalm sedan ett drygt år.

När konsumenten ändrar matvanor

Dagens Handels dag under Almedalsveckan inleddes med en med en paneldebatt kring ämnet Framtidens handel – vilka trender måste butikskedjorna agera på idag för att vara konkurrenskraftiga imorgon, i regi av EY.

Ett par dagars vila...

dagenshandel.se tar paus ett par dagar

Säkerhet: Kosmetikkedja skyddar med DNA

Tryggare arbetsmiljö och minskat häleri är målet.

Säkerhet: Så slipper företaget cyberattacker

Stadium hållbarhetsrapporterar

För tredje året i rad släpper Stadium sin årliga hållbarhetsrapport som visar på minskade koldioxidutsläpp och mindre energianvändning

Debenhams vinst minskar

Säkerhet: Ny cyberattack sprider sig raskt

Världen och Sverige har drabbats av en ny cyberattack. Drabbade är bland annat Göteborgs hamn, där APM Terminals under tisdagen fick sköta verksamheten manuellt.

Öppnar dörr till Kina

I morgon, onsdag öppnar “KAIMEN – The Swedish Brand Store” en multibrand och multi-kategori-butik på världens största e-handelssajt Alibaba-ägda T-mall.com.

På nytt jobb: Ny vd på iFoodbag

Malmö Entré sålt

Världsbäst på e-köp

Nu kan Amazonkunder testa hemma

På nytt jobb: Generationsskifte i Pulsen

Hallå där, Amelie Silfverstolpe...

På nytt jobb: Han tar vd-stolen i Eurocash

Konjunkturinstitutet ser ljuset

Träffa kunden i rätt ögonblick

På nytt jobb: Linas Matkasse får ny vd

Nu är Klarna bank

Svenskarna vill handla hållbart

Sänd till en kollega

0.139