Branschen öppnar dörren till Sverige

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Restaurang-och fastfoodbranschen växer snabbt och erbjuder jobb för många nyanlända. I dag en relativt enkel väg in i det svenska samhället som i morgon kan bli ännu smidigare om vissa hinder undanröjs.

Tidningen RS chefredaktör Lisbeth Rauden hade samlat en rad personer till paneldebatten Rakt in i Sverige på onsdagseftermiddagen i Almedalen.

Här diskuterades hur nyanlända snabbare ska kunna komma i arbete i restaurang- och fastfoodbranscherna, där personalbehoven är stora.

I debatten deltog Alexandra Sjöberg, utvecklingsledare för snabbspår hos Arbetsförmedlingen, Charlotte Welin Zetterlund, HR-chef, Max Hamburgare, Elof Hansjons, kommunalråd (s), Södertälje kommun, där en tredjedel av befolkningen är kristna från mellanöstern, Eskil Erlandsson, tidigare landsbygdsminister, riksdagsman, (c) Helena Skåntorp, vd, utbildningsföretaget Lernia, Johan Gottberg, krögare, Oliver Mohseni, vd för riskkapitalbolaget Frodas,samt Patrik Karlsson, Arbetsmarknadsexpert, Svenskt Näringsliv

Utgångspunkten för debatten är att restaurangbranschen är en möjlig arena för många arbetssökande nysvenskar, men Lisbeth Rauden framhåller att de så kallade enkla jobben inte är lätta att utföra då de utförs i en komplicerad miljö. De kräver en serviceattityd och förmåga att göra människor glada.

På Max Hamburgare har man lång erfarenhet av att rekrytera brett:

qqVi expanderar och har stora personalbehov och kan inte räkna bort personer som inte helt stämmer med normen. Det som är viktigt är arbetsviljan och glädjen, säger Charlotte Welin Zetterlund..

Visst finns det strukturer som hindrar. Patrik Karlsson på Svenskt Näringsliv påpekar en person som inte har id-papper är svår att anställa, eftersom identiteten är oklar, men han säger också att hela den välmenande apparaten som byggs kring nyanlända försenar inträdet på arbetsmarknaden.

Charlotte Welin Zetterlund framhöll att byråkratin kring unga med tillfälliga uppehållstillstånd innebär utmaningar – det är viktigt att hålla koll på att personens arbetade timmar redovisas rätt – blir det fel riskerar personen att tvingas lämna Sverige.

Södertäljes kommunalråd Elof Hansjons berättar om kommunen där man under lång tid tagit emot nyanlända.

-De unga vi möter när de precis kommit hit har ofta en stark vilja att bevisa vad de kan och de vill lyckas. Glöden kan dämpas en del när de konfronteras med vår tröga mottagningsprocess. Klart det måste finnas regler, men jag förväntar mig att politikerna nu gör reglerna enklare, säger han.

Krögaren Johan Gottberg berättar att han verkligen har försökt anställa nyanlända från Syrien. Efter flera försök gav han upp:

– För att få en nyanländ person med svåra upplevelser bakom sig krävs det en del extra stöd - exempelvis i form av tolkhjälp och psykologhjälp. Det erbjuds inget sådant, säger han.

Oliver Mosheni som driver ett riskkapitalbolag efter lite ovanliga principer. Frodas inriktar sig på mindre företag, företrädesvis i branscher som bankerna inte brukar vara intresserade av. Många av kunderna äger restauranger och snabbmatställen och cirka hälften av hans kunder har bakgrund från andra länder.

qqJag ser egenföretagande som ett alternativ till att söka jobb i Sverige, säger han.

Affärsidén är att hjälpa nyföretagare att etablera sig – för utlandsfödda är byråkratin kring företagandet ännu knepigare än för svenskfödda, och tillgången till expansionskapital är mindre. Frodas tar dessutom en fast lånekostnad, utan förseningsavgifter eller andra krav. Inför investeringsbeslut tittar Frodas på kassaflödet historiskt och gör en prognos utifrån det.

QqDet gör att vi har samma intresse som våra kunder att företaget ska gå bra, säger han.

Förenkling ska kratta manegen för nyanlända. Det är alla paneldeltagare överens om. Om detta ska göras inom befintligt regelverk eller om man bör skrota en större eller mindre del av det är ett tvisteämne.



Håll dig uppdaterad med Dagens Handel
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Mycket som talar mot exponeringsförbud

Positivt för Avenyn

Gallerialyft i Falun

Dustin: högre förväntan i år

Branschen öppnar dörren till Sverige

Restaurang-och fastfoodbranschen växer snabbt och erbjuder jobb för många nyanlända. I dag en relativt enkel väg in i det svenska samhället som i morgon kan bli ännu smidigare om vissa hinder undanröjs.

Välbesökt seminarium om ekomärkning

Ekologiskt, Kravmärkt, Svenskmärkt, närproducerat. Under ett välbesökt seminarium, arrangerat av Fri Köpenskap i Almedalen, diskuterades vad som är bäst.

”Konsumenter vill göra rätt”

Handeln kan hjälpa konsumenten att välja rätt för att samhället ska bli mer hållbart, enligt Anna Lilja, miljöansvarig på Konsumentföreningen Stockholm som är en av delägarna i Coop Sverige.

Arkiv

”Småbrott” med stora samhällskonsekvenser

Ligor stjäl kött i stora volymer utan att riskera kännbara straff. Vissa butiker anses så farliga att väktare inte får arbeta där, och kunder flyr till näthandel för de känner sig otrygga i butiker.

Lönsamt med direktkontakt

Möjligt minska matsvinnet

Svenska Retursystems vd Anna Elgh tror att det är möjligt att minska matsvinnet och därmed minska utsläppen av växthusgaser.

Butiker utmaning för dementa

 Flera personer på ett demensboende har blivit anmälda för snatteri. Det berättade Jane Lindell Ljunggren under ett seminarium som Fri Köpenskap arrangerade under Almedalsveckan på onsdagen.

Ny roll för leverantörer

Satsa på offentlig upphandling, varumärkeslöst eller bli leverantör på en helt ny nivå. Det är de tre huvudalternativen för framtidens leverantörer, enligt trendanalytikern Christina Cheng.

Här är Sveriges demensvänligaste butik

Ica Supermarket Håsta i Hudiksvall är Årets mest demensvänliga butik. Katrin Andersson, som tillhör butiksledningen, tog emot priset av tv-profilen Morgan Olofsson i Fri Köpenskaps Almedalenpaviljong.

Fullt tryck i Almedalsgarderoben

Redan söndag kväll bankade de första på, och på måndagen lånades ett femtiotal uppsättningar kläder ut.

Utan hållbarhetstänk sackar varumärken

Cirkulär ekonomi växer. Inom både mode, och IT har tankarna slagit rot. Men svenskarna gillar inte skavanker...

1

Ta vardagsstölder på allvar!

Poliserna Fredrik Kaati och Thobias Rydberg berättade om projektet Trygg butik, som de drivit på Södermalm sedan ett drygt år.

När konsumenten ändrar matvanor

Dagens Handels dag under Almedalsveckan inleddes med en med en paneldebatt kring ämnet Framtidens handel – vilka trender måste butikskedjorna agera på idag för att vara konkurrenskraftiga imorgon, i regi av EY.

Ett par dagars vila...

dagenshandel.se tar paus ett par dagar

Säkerhet: Kosmetikkedja skyddar med DNA

Tryggare arbetsmiljö och minskat häleri är målet.

Säkerhet: Så slipper företaget cyberattacker

Stadium hållbarhetsrapporterar

För tredje året i rad släpper Stadium sin årliga hållbarhetsrapport som visar på minskade koldioxidutsläpp och mindre energianvändning

Debenhams vinst minskar

Säkerhet: Ny cyberattack sprider sig raskt

Världen och Sverige har drabbats av en ny cyberattack. Drabbade är bland annat Göteborgs hamn, där APM Terminals under tisdagen fick sköta verksamheten manuellt.

Öppnar dörr till Kina

I morgon, onsdag öppnar “KAIMEN – The Swedish Brand Store” en multibrand och multi-kategori-butik på världens största e-handelssajt Alibaba-ägda T-mall.com.

På nytt jobb: Ny vd på iFoodbag

Malmö Entré sålt

Världsbäst på e-köp

Nu kan Amazonkunder testa hemma

På nytt jobb: Generationsskifte i Pulsen

Hallå där, Amelie Silfverstolpe...

På nytt jobb: Han tar vd-stolen i Eurocash

Konjunkturinstitutet ser ljuset

Träffa kunden i rätt ögonblick

På nytt jobb: Linas Matkasse får ny vd

Nu är Klarna bank

Svenskarna vill handla hållbart

Sänd till en kollega

0.171