23948sdkhjf

Rätt belysning kan göra vardagen ljusare

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det är bevisat att rätt belysning och lampor kan ha en enorm effekt på människors känslor och deras välmående. Mycket större än vad många tror.

Det är bevisat att rätt belysning och lampor kan ha en enorm effekt på människors känslor och deras välmående. Mycket större än vad många tror.

Känslan och atmosfären i ett rum kan ändras drastiskt när man går från en typ av ljus till en annan. Det kan till exempel vara från ett kallare ljus till ett varmare ljus.

Blått ljus är mycket omdiskuterat. Forskare påstår att blått ljus kan ha både positiva och negativa effekter. Det sägs kunna motverka vinterdepressioner, men i för stor mängd skulle det kunna vara skadligt för våra ögon.

Forskare och elektroniktillverkare arbetar för att få fram ännu mer information om hur de olika typerna av ljus kan påverka människor.

Ergonomisk belysning
Rätt belysning på arbetsplatsen kan göra att man känner sig gladare, piggare och mer motiverad till att arbeta. Detta kallas för ergonomisk belysning, något som allt fler tillverkare börjar öppna ögonen för.

Ofta delas den ergonomiska belysningen in i två typer. De är symmetrisk belysning och asymmetrisk belysning.

Den symmetriska belysningen passar bäst till arbetsuppgifter där man har fokus på ett mindre objekt eller område.

Den asymmetriska belysningen passar bättre när man behöver få ljuset att sprida sig mer, men samtidigt inte bländar eller reflekterar för mycket. Asymmetrisk belysning lämpar sig därför bra i kontor eller liknande arbetsplatser.

Ljus används i terapi

Ljusterapi är ett mycket omdiskuterat ämne inom vården. Vissa pekar på att ljusterapin har en stor inverkan på patienterna, medan andra menar att det inte finns bevis för att ljuset skulle ha någon effekt.

Många patienter påstår dock själva att de mår mycket bättre av sin ljusterapi. Därför erbjuder vissa vårdcentraler och fortfarande sina patienter och kunder ljusterapi.

De vill att de som upplever en positiv effekt ska kunna fortsätta med sin terapi, oavsett om det finns en bevisad effekt eller inte.

Forskningen kring effekterna av ljusterapi är dock långt ifrån över.

Design kan ha positiva effekter

En lampas ljus är inte det enda som kan påverka människor på olika sätt. Även själva designen kan spela en stor roll.

Alla påverkas av färger och former på olika sätt. Detta kan vara användbart, speciellt vid inredning av till exempel ett hem eller bara ett enstaka rum.

En designlampa kan faktiskt bli en viktig inredningsdetalj, om den används och placeras på ett väl genomtänkt sätt.

I dag finns det en oändlig mängd av olika designer att välja bland på marknaden. Här är ett par exempel på några av de allra populäraste designlamporna på marknaden just nu.

Flos

Många har säkert hört talas om Flos lampor. Italienska Flos har tagit fram mängder av populära designer genom åren, så de har mycket erfarenhet inom branschen.

De har något för de allra flesta smaker och behov. Flos har allt från funktionella bordslampor till eleganta takpendlar i glas. På grund av deras breda utbud, väljer många att inreda med just Flos lampor.

Klassikern FlowerPot

FlowerPot är en serie som är baserad på en design från 60- och 70-talet. FlowerPot-lampan blev först en populär takpendel i både utställningar och i restauranger. Tack vare detta blev den senare även en populär lampa i hemmen.

Den har en simpel och elegant design som passar i de flesta hem. Den kan även fås i en mängd olika färger.

 

 

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.071