23948sdkhjf

Original är inte alltid bäst

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

För många är det extremt viktigt att alltid köpa originaldelar till sin elektronik.

Tyvärr är dessa originaldelar ofta riktigt dyra. Men är de verkligen värda de höga priserna? Det finns såklart både för och nackdelar med allt här i världen. Det gäller även nya delar till din elektronik, speciellt till din PC eller Mac.

Fördelar med original
En av fördelarna med att köpa originaldelar är att man kan vara säker på att det man köper verkligen är kompatibelt med det man ska använda delarna till. Om du till exempel har en Mac och du köper Apples originaldelar till den, kan du vara helt säker på att de verkligen passar och fungerar.

En annan fördel med att köpa originaldelar kan vara att du är mer skyddad av garantier om något skulle hända eller om något inte fungerar som det ska.

Nackdelar med original
I många fall är originaldelar till datorer riktigt dyra. Det finns många alternativ på marknaden som kan fås till mycket lägre priser.

I vissa fall kanske det inte finns en originaldel som du behöver. Du kanske till exempel behöver en kabel som är tre meter lång, men originalkablarna kanske endast finns i versioner på en halv till två meter.

Testa andra märken
Om man vill spara pengar, kan man prova några andra märken över originalen. Ofta är de minst lika bra som originaldelarna, ibland till och med bättre. Ett bra exempel är bland annat lightning kabler.

Förutom att priserna ofta är bättre, är urvalet ofta mycket större. Nu kanske du helt plötsligt kan köpa den där kabeln på tre meter som du behövde. Kanske är den till och med billigare än originalkabeln på två meter. 

Läs på innan köp
I vissa fall kan det faktiskt vara för bra för att vara sant. Det är dock stor skillnad på en del för 20kr från en billig säljare i Kina och en del för 90kr från en mer ansedd säljare. Som med många andra ting här i livet är det viktigt att läsa på lite om märkena och säljarna innan man köper en produkt som man aldrig har testat innan. Om säljaren eller producenten har ett gott rykte och många positiva recensioner är det bara att köra.

Se upp för de lockande importföretagen. I många fall är billig elektronik från exempelvis Kina inte certifierade eller godkända enligt EU standard. De kan till och med vara farliga, då de är av dålig kvalitet eller innehåller skadliga ämnen.

Det handlar helt enkelt om att använda sitt sunda förnuft. Lyssna på dina varningsklockor om de börjar ringa.

Jättarna inte alltid först med senaste tekniken
Producenterna av originaldelarna är faktiskt inte alltid först med den senaste tekniken. I en del fall kan de faktiskt ta lärdom av sina mindre kända konkurrenter och deras produkter.

Små producenter är ofta mer drivna och lägger mer vikt på hög kvalitet och bra priser. Ofta startas de mindre företagen av personer som ser bristerna i originaldelarna och som vill kunna dela med sig av sina upptäckter och lösningar till andra.  

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.122