23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Toveks bil möter framtiden med strategiskt uppköp

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Familjeföretaget Toveks bil expanderar och har nyligen gjort klart med ett uppköp av bilhandlaren Nilsson bil.

Köpeskillingen för affären har inte gjorts offentlig men i och med uppköpet så stärker Toveks Bil sin position ytterligare på marknaden. Uppköpet ligger också i linje med företagets långsiktiga mål där man vill vara ett naturligt val för bilkunder genom hela kundresan.

Toveks bil är ett familjeföretag i första generationen med verksamhet inom bilhandel, bilservice samt lastbilar och hästbilar. Sedan företaget grundades 1994 så har koncernen växt till att idag ha runt 730 anställda och en omsättning på ca 3,7 MDR.

Utöver arbetet som kommer med uppköpet så väntas 2019 bli ett händelserikt år för både Toveks bil och bilbranschen i stort.  Flera trender väntas ha en inverkan industrin som t.ex. Den rådande miljötrenden, elektrifieringen av bilar och utvecklingen av AI-system.

Viktiga leverantörer håller ett öga på den rådande miljötrenden
Den rådande miljötrenden påverkar företag i alla sektorer och i allra högsta grad även de företag som Toveks bil är återförsäljare åt som Volkswagen och Scania.  

Det förstnämnda bilmärket har i sin globala strategi satt målet att år 2025 vara världsledande inom området hållbar mobilitetet. Även Scania, en viktig leverantör av lastbilar, satsar mycket på miljöfrågan. Under året har fokus legat på smarta och säkra transporter, energieffektiva drivlinor och alternativa drivmedel, t.ex. elektricitet.

Toveks bil följer med spänning de försök som nu görs med världens första e-landsväg och elektrifierade bilar och lastbilar i stadsmiljö. Sammanfattningsvis kan man se en trend där allt fler bilvarumärken satsar på helektriska bilar, mildhybrider och laddhybrider med förbättrad räckvidd och prestanda.

Elektrifieringen av den Svenska bilflottan
Utöver miljötrenden så väntas elektrifieringen av bilmarknaden vara en annan trend som kommer fortsätta påverka bilhandeln.  Enligt svenska energiföretaget Vattenfall så beräknas det idag finnas runt 50 000 elbilar rullar på Svenska vägar.

I Toveks bils miljörapport går det att läsa att koncernen genomför stora investeringar i infrastruktur för elfordon på sina anläggningar som inkluderar teknik som  t.ex. Laddstolpar och även snabbladdare för likströmsladdning. Utvecklingen mot fler eldrivna fordon har även fått företaget att satsa mer på utbildning av personal, detta i synnerhet vad gäller hantering av högvoltsteknik.

Made tanke på regeringens uppsatta mål om en helt fossilfri fordonsflotta år 2030 så lär vi fortsätta se fler elektriska fordon och hybridfordon i Sverige under de närmaste åren.

Utvecklingen av AI och självstyrande fordon.
Även utvecklingen av styrsystem med hjälp AI (artificiell intelligens) och maskininlärning tros kunna påverka bilbranschen på sikt. Utbyggnaden av teknologi som 5g väntas också bana väg för den här typen av teknologi.

Enligt trafikverket så har simuleringar gjorda vid KTH visat att på störa möjliga miljövinster med den här typen av system. Om man ersätter de runt 136 000 personbilar som körs i Stockholm varje dag med självkörande taxibilar (med plats för fyra passagerare) så skulle det räcka med en fordonsflotta på bara 9,700 fordon.

Än så länge är de flesta projekt med självstyrande fordon bara på experimentstadiet, men det är en av de trenderna som väntas kunna påverka bilhandlare i framtiden i allt större utsträckning.

Mer om Toveks bils
Toveks Bil grundades år 1994 av Gregor Tovek och erbjuder ett stort utbud av nya och begagnade bilar. Tovekskoncernen är ett privatägt företag och finns på 17 orter runt om i Sverige och har återförsäljarkontrakt för Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda, Volkswagen Transportbilar, Scania & Roelofsen hästlastbilar.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063