23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Protein och träning

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Protein är ett livsviktigt ämne för att våra kroppar ska kunna kunna bygga muskler, reparera vävnad och för att tillverka hormoner och enzymer. Vi vet allt detta – men trots det haltar vårt näringsintag ibland.

En relativt stor del av Sveriges befolkning tränar idag, framförallt om man jämföra med andra länder. Vi är medvetna om vår egen hälsa och miljö. Många cyklar istället för att ta bilen, vi köper grönmärkt mat och vi tar trappan istället för hissen på jobbet.

Trots det försummar vi vårt näringsintag.

Protein och träning
Protein är kroppens material för att bygga, reparera och återhämta muskler efter träning. Om du tränar mycket, men knappt äter protein, så kommer du inte att bygga muskler. Snarare kommer du att bli sjuk, då kroppen inte kan återhämta sig och därför får ett försämrat immunförsvar. Träning är trots allt slitage på din kropp.

Livsmedelsverket rekommenderar att en vuxen man får i sig mellan 50 och 70 gram protein per dag. Det innebär en hel del mat. Ett ägg består av 6 gram protein och 85 gram kycklingbröst ger dig 24 gram protein. Det är två livsmedel som är väldigt proteinrika. Man behöver alltså äta en hel del mat för att få i sig tillräckligt med protein – och då är Livsmedelsverkets rekommendationer i underkant. Man brukar säga att en vuxen man som tränar behöver mellan 100-150 gram protein per dag.

Användning av proteinpulver
Proteinpulver har blivit ett smidigt sätt att supplementera sin kost. Det går snabbt att tillreda och dricka och du får i dig mycket protein. Det spar både tid och pengar, plus att det ger dig bättre förutsättningar för att nå dina mål på gymmet. Du behöver inte längre oroa dig för att inte få i dig ditt dagliga behov av protein.

Med tanke på proteinpulvrets popularitet, så finns det också en hel uppsjö med olika kosttillskott att välja på. En del bra, men också en del dåliga. Vissa tillverkare fyller sina pulver med socker och andra tillsättningsämnen för att på så sätt kunna sänka priset. Formell.se har gjort ett stort test där du kan hitta det bästa proteinpulvret för dig och dina behov.

Mat eller proteinpulver
Kroppen ser ingen skillnad på protein från mat och proteinpulver. Protein är protein. Men det betyder inte att man ska ersätta mat med kosttillskott.

I vanlig husmanskost får du i dig alla de vitaminer, mineraler, fetter och kolhydrater som kroppen behöver. Ett proteinpulver ger dig, för det mesta, endast protein och lite kolhydrater. Proteinpulver ska alltså bara fungera som ett tillägg till en annars hälsosam kosthållning.

Proteinpulvrets fördelar
Den främsta fördelen är hur smidigt det är att använda. Att dricka en shake tar bara någon minut eller två. Om du vill få i dig likvärdigt protein genom exempelvis kyckling, så måste du först tillaga den innan du kan börja äta. Räkna sedan med att det tar 15-30 minuter att äta upp kycklingen. Det är inte alltid man har den tiden.

De flesta pulver innehåller 21-24 gram protein per shake. Det är att jämföra med 4 ägg, 85 gram kycklingbröst eller 200 gram keso. Att så snabbt och enkelt få i sig mycket protein är en räddare i nöden, framförallt om man är fast på jobbet eller i skolan. Det innebär också att man kan förse musklerna med mycket protein snabbt efter träning, då de behöver protein som mest.

Om du tränar eller misstänker att du inte får i dig tillräckligt med protein varje dag – då är proteinpulver helt klart en smart investering. Det kommer att stärka kroppens muskler och återhämtningsförmåga drastiskt.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.08