23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Dropshipping eller 3PL

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

E-handel fortsätter att växa i rasande fart och många försöker att ta sig in på den digitala försäljningsmarknaden. Dropshipping har varit en populär affärsmodell i flera år, men är det egentligen att föredra jämfört med 3PL?

Dropshipping är en komplex process som ständigt kräver förbättring och uppdatering. Att använda sig av dropshipping förenklar arbetsflödet eftersom det reducerar antalet varor som måste lagerhållas, men det kommer med många utmaningar jämfört med att använda sig av tredjepartslogistik.

Att välja rätt leverantör
Den största utmaningen inom dropshipping är att välja rätt leverantör med en produkt som håller god kvalitet. Eftersom man inte träffar leverantören öga mot öga finns det en stor risk att bli lurad genom att en sämre vara skickas ut till kunden eller genom att inga varor alls skickas ut. Kvalitetskontroll är svårt när leverantören befinner sig någon annanstans.

Leverans och returer
Höga leveranskostnader kan snabbt minska företagets vinst och det i kombination med returhantering har fällt många entreprenörer inom dropshipping. Alla e-butiker måste hantera returer, men när du är en dropshipper kan en enkel retur snabbt bli ett stort problem. Varor som försvinner, dåliga produkter som orsakar för många returer eller opålitliga leverantörer som inte betalar tillbaka kostnaden är bara tre problem som kan uppstå i logistiken.

Kontroll på varulager
Ibland kan varor ta slut hos leverantören, men som dropshipper kan det bli en katastrof om du inte får reda på lagerstatus innan en stor beställning kommer in. Har du byggt upp en kampanj runt en vara, fått in beställningar och sedan får reda på att varan inte kan levereras på månader kommer du förmodligen tappa en del av din kundbas. Att förlita sig på dropshipping gör att du inte alltid kan vara säker på att varorna finns på plats inför stora event som jul, skolavslutningar eller festivalsäsongen.

En säkrare affärsmodell
Att istället köpa in ett lager som lagerhåller, paketerar och skickar varorna genom ett företag som specialiserar sig på tredjepartslogistik är ett säkrare val. Om du istället för att dropshippa väljer att använda dig av 3PL Stockholm är processen från inköp, lagerstatus, försäljning och returer mycket enklare att hantera. Dessutom kan konkurrensen mellan dig och andra entreprenörer med samma affärsmodell vara lägre än om du använder dropshipping. Lagret kan väljas ut mer noggrant och därför bli mer unikt. Eftersom det finns ett begränsat antal dropshippers och produkter som levererar till Sverige kan det leda till att konkurrenter säljer alldeles för lika produkter.

Ett argument mot att använda tredjepartslogistik är kostnaderna, eftersom det krävs en större investering att starta upp ett bolag som håller ett lager. Det är dock viktigt att jämföra de faktiska kostnaderna med varandra. Höga returer, logistikproblem och sämre varor som bidrar till kundtapp kan leda till långsiktiga förluster som inte alla entreprenörer tar med i kalkylerna.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062