23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ta vara på doftens helande kraft i virustider

| Medlemsnyhet | Företag MS Qonceptus Group AB

Aromaterapi lär oss hur vi kan ta vara på helande effekter från olika doftoljor. Läs vår sammanfattning av dem mest kända effekterna och dofter som kan få dig att må bra, reducera stress, och kanske skydda dig från virus som vandrar runt i luften.

Uppnå sinnesro genom dofter 


I tider av oro och kris kan det vara svårt att slappna av och känna lugn. Det som vi annars brukar kalla hemmets trygga vrå kan nu kännas instängt och trängande. Men det finns sätt som man kan använda aromaterapi för att lugna och förenkla den situation som vi alla befinner oss i. Aromaterapi har använts i århundraden - men många viftar fortfarande bort det som humbug.  Men det finns vetenskapliga belägg för att dofter faktiskt kan påverka oss, både psykiskt och fysiskt. 


Det finns en rad dofter som är särskilt effektiva - och nedan följer en lista av de som är verksamma vid vissa svedor. Dessa kan du inkorporera i din vardag - hemma, på kontoret eller i din butik -  i form av essentiella oljor, doftljus, parfym eller liknande.


Sömnsvårigheter  


Lavender har länge setts som den bästa doften för avslappning. Dess doft gör helt enkelt att man somnar sött. Det är därför du ofta kan finna en tygpåse med torkad lavendel på din kudde på hotell. Doften har inte bara visat sig få personer att somna fortare och sova bättre, utan den kan också sänka hjärtrytm. 


Bergamot. Om man har problem att komma till ro och varva ned så är bergamot en mirakelkur. Studier har visat att kvinnor som andades in bergamot hade sänkta nivåer av kortisol i salivet, som är kroppens stresshormon. Andra studier har också visat att doften kan kopplas till positivt humör. 


Vanilj är en favorit bland parfymskapare, men också bagare, på grund av dess aptitretande doft. Men utöver att få ens mage att kurra kan vaniljdoft också minska upplevelsen av stress. Vanilj kan samtidigt dämpa känslan av hyperaktivitet och rastlöshet. 


Ångest och känslor av nedstämdhet


Apelsinens fräscha och syrliga doft ger inte bara en energiboost utan har också visat sig ha en ångestdämpande effekt. En studie visade att kvinnor som vid förlossningen exponerades för doften av apelsin uppvisade minskade ångestkänslor. Men självklart måste man inte befinna sig i en sådan extrem situation för att doften av apelsin ska ha en effekt. Det kan vara ett välkommet element för att dämpa oro och ångestkänslor i vardagen. 


Citron har inte bara en positiv effekt på humöret grund av sin glada gula färg utan också på grund av sin uppfriskande doft. Studier har nämligen visat att doften kan motverka tecken på stress och hindra känslor av ångest - likt andra citrusfrukter. 


Kamomill är kanske mest känt för dess anti-inflammatoriska egenskaper, men dess doft kan också komma med andra fördelar. En studie gjord bland personer med ångestsymptom har nämligen visat att kamomill påverkade deras humör till det bättre. 


Huvudvärk och smärtor 


Mentol har bevisad effekt på migrän. Men mentol har också visat sig lindra illamående. Dess fräscha och uppiggande doft kan därför vara ge en mycket positiv inverkan vid aromaterapi.


Rosmarin är en känd för dess hälsoeffekter - då ofta för att öka cirkulation och minska inflammation. Utöver detta kan att inandas rosmarinolja minska huvudvärk, muskelsmärtor, reumatism. Dess örtiga doft är dessutom en riktigt aptitretare. 


Slutligen, handlar aromaterapi alltid om måttlighet. Överrumplande doft, av alla olika slag, överbelastar både vårt sinnesuppfattning, vår koncentration och våra känslor. Samtidigt kan ingen doft i världen dämpa allvarlig oro och ångest. Det är något man bör söka hjälp för, men den vardagspress och den oro många nu ställs inför kan avlastas genom att skapa en lugnande miljö omkring sig. Och där är doft en starkare vapen än vad man initialt kan tro. 

 

Ta hand om varandra och er själva! 

Hjärtliga hälsningar från oss på Qonceptus Group AB


Kommentarer

Per Level
Det var et interessant perspektiv, jeg slet ikke havde overvejet.
Per Level, https://us.ngi-global.com/

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
MS Qonceptus Group AB

Varuvägen 9A
125 30 Älvsjö
Sverige
MS Qonceptus Group AB

Sänd till en kollega

0.084