23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Lokaler och ventilerade golv

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Affärslokaler eller industribyggnader har ofta problem med fukt, dålig lukt, radon eller golv som känns kalla.

Många äldre lokaler har golv av betongplattor som gjöts direkt på marken. Det kan så småningom leda till flera konsekvenser som gör att inomhusklimatet försämras. 

Lokaler eller äldre hus kan ha gamla uppreglade golv där aktiv ventilering saknas och virke kan ha gjutits in i betongen när lokalen byggdes. Det är dock inte bara äldre lokaler som drabbas, utan även i en ny lokal kan golvet vara konstruerat utan ventilation och bidra till ett sämre inomhusklimat. Förutom att det kan leda till mögelproblem och fuktskador kan det även ha en negativ hälsopåverkan på människor som vistas i lokalen. 

Avfuktningsteknik är experter på inomhusklimat och har lång erferenhet av att installera ventilerade golv som skapar en barriär mellan det fuktiga, kalla eller illaluktande underlaget. Genom ventilering får det nya golvet och underlaget ett utrymme mellan sig där luften som skapas byts ut genom god luftutväxling. 

Betonggolv kan absorbera lukter, men genom ventilering går det att förhindra att den dåliga lukten sprider sig i lokalen. Det hjälper även om betonggolvet är fuktigt och det inte räcker med dränering. För industrilokaler är det ännu viktigare att ventilera golven eftersom det ger skydd mot farliga emissioner som kan uppstå. 

Det finns två typer av ventilerade golv: mekaniska och passiva. I mekaniskt ventilerade golv byts luften ut med hjälp av luftutsug och luftintag. Luften som finns i rummet värmer sedan upp golvet till en behaglig temperatur. Passiva ventilerade golv hindrar fukten från att ta sig upp till övergolvet och luftspalten gör att passiva golv är varmare än det ursprungliga golvet. 

Mekaniskt ventilerade golv ger maximalt skydd mot dålig lukt, fukt, giftiga emissioner och radon. Passiva golv skyddar inte lika bra mot radon eller dålig lukt eftersom luftflödet i golvet inte är konstant. Den mekaniska metoden är med andra ord mycket mer effektivt när det kommer till att förbättra inomhusklimatet. 

När ett ventilerat golv ska läggas in är det viktigt att bedöma den underliggande konstruktionen och behandla gamla lukter i golvet. Avfuktningsteknik använder sig av fotokatalytisk gas för att behandla lukter från bakterier. De lägger sedan ut en isolerande ångspärr som även reflekterar värme och håller kylan borta. Icke-organiska ben placeras ut för att skapa volym mellan det ventilerade golvet och betonggolvet och regelverket fästs sedan vid benen. Ventilationen skapas genom ett luftintag och ett utstug. Det kan vara lämpligt att montera in en fläkt med spiror, rör på lämpliga platser och en fasadfläkt på utsidan. Sidorna tätas sedan och när det ventilerade golvet är monterat lägger man ett nytt ytskikt.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078