23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Säker butiksutrustning för handeln

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Butiker som hanterar kontanter, värdehandlingar, medicin eller andra objekt som måste skyddas bör använda säkerhetsutrustning.

Här går vi igenom grundläggande information om olika kassaskåp och säkerhetsskåp som brukar användas av butiker. 

Kassaskåp är ett samlingsnamn för flera olika säkerhetsskåp och för att välja rätt utrustning måste man först identifiera vad butiken ska skydda mot. Det kan vara lämpligt att skydda mot stöld, brand eller både och. Säkerhetsskåp kommer med flera olika standarder som är viktiga att känna till. Följande information är hämtad från Butikskassa som specialiserar sig på butiksutrustning och säkerhetsskåp: 

Försäkringsbolagets kravspecifikation
Försäkringsbolag har nästan alltid krav på vilken säkerhetsnivå man måste uppfylla och vilken typ av skydd som krävs. Första steget är därför att fråga ens försäkringsbolag om vad som rekommenderas, för följer man inte deras rekommendationer är försäkringen ogiltig vid stöld av eller skador på värdesaker. Här går vi igenom några vanliga säkerhetsskåp: 

Inbrottsfördröjande skåp
Kallas även för värdeförvaringsskåp. Skåpen är ämnade för egendom som har lågt eller inget försäkringsvärde och de är därför inte lämpade för de flesta butiker utan används mest av privatpersoner. Skåpen har inte heller någon certifiering för brandskydd och stöldskydd. Syftet är att ge ett inbrottsfördröjande skydd som kan förhindra stöld genom att vara avskräckande. 

Deponeringsskåp
Deponeringsskåp används för förvaring av dagskassan innan pengarna sätts in på banken. Skåpet behöver inte vara certifierat, men det har ofta inbrottsskydd. En vanlig modell har ett inkast som är separat från den undre delen av skåpet. Personal kan därmed deponera sedlar eller objekt i skåpet utan att ha tillgång till innehållet. Det ger även ett visst skydd vid rån eftersom personalen inte har tillgång till nycklar eller koder. 

Brandsäkra kassaskåp
Den här typen av kassaskåp finns i flera storlekar och hos Butikskassa kan du se deras brandsäkra kassaskåp med olika grader av skydd. Kassaskåpet kan till exempel skydda digital media och pappersdokument i 60 minuter vid ungefär 1000 grader. Andra modeller har flera timmars brandskydd, vattenskydd och inbrottsskydd. Vissa brandsäkra skåp skyddar enbart dokument, medan andra är utvecklade för att även skydda digital media. Ska butiken förvara brandfarliga varor i aerosolburkar eller plastflaskor krävs det istället ett brandskåp som är godkänt enligt 2369 klass 1.

SSF 3492 Säkerhetsskåp
Säkerhetsskåp som är certifierat enligt svensk standard SSF 3492. Många försäkringsbolag kräver minst säkerhetsskåp med certifieringen SSF 3492 för förvaring av kontanter upp till ett specifikt prisbasbelopp. Säkerhetsskåp har inte någon brandklassificering och väger de under 150 kilo ska de förankras i vägg eller golv. Skåpet säkerställer ett visst inbrottsskydd och låsen är inte manipulerbara. Skåpen passar bra att förvara kontanter, nycklar, känsliga dokument, smycken, elektronik och andra värdesaker i. 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047