23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så kan anställda inom detaljhandel få hjälp av fackförbund

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Lön, OB-tillägg och avtalspension är bara några av de saker som regleras genom kollektivavtalet.

Många anställda inom detaljhandel ser detta som självklara villkor idag, men om de inte vore för fackförbundens inflytade på branschen hade det säkerligen sett annorlunda ut.

Vad många dock missar är att ett fackförbund inte bara finns till för att förhandla om schyssta villkor, utan även erbjuder handelsanställda personlig rådgivning, försäkringar, utbildningar och mycket mera.

Krisen påminner om fackets viktiga roll

Utan överdrift kan vi konstatera att 2020 inte blev ett år som andra, inte minst fick de nödvändiga åtgärderna för att hantera Covid 19-pandemin stora konsekvenser för arbetsmarknader världen över.

Inom detaljhandel där personalen möter många kunder dagligen, har diskussionerna handlat om hur man kan bedriva verksamheten på ett sätt som inte äventyrar personalens hälsa, samtidigt som många butiker tappat så mycket i intäkter att man blivit tvungen att kortidspermittera eller varsla personal.

Även om många svenskar är med i facket, så har antalet fackanslutna yrkesverksamma varit på nedgående under senare år, bland annat för att nya generationer väljer bort medlemskapet.

Samtidigt påminner årets kris om vikten av att vara medlem i fackförbund och a-kassa, då både diskussioner om personalens villkor och säkerhet, samt möjligheten att försörja sig plötsligt kan bli akuta frågor för väldigt många människor.

Hitta ditt fackförbund enkelt via nätet

Just problemet med att många unga väljer att inte gå med i fack eller a-kassa, kan till stor del bero på att man upplever att det för krångligt och inte känner till vad facken spelar för roll på den svenska arbetsmarknaden.

För att göra det enkelt att informera sig om olika fackförbund, kostnader och vad facket faktiskt kan hjälpa till med, så finns sajten Fackförbund.nu som fungerar som en kunskapsportal för dig som vill gå med i, byta eller bara lära dig mer om fackförbund och fackföreningar.

Du hittar matnyttiga artiklar och tips om allt som har med arbetslagar, ekonomi och facklig verksamhet att göra, och genom en smart sökfunktion direkt på sajten hittar du lämpliga fackförbund för din bransch. I databasen ingår över 50 fackförbund och 8000 yrken.

Om kostnaden för att gå med i fackförbund eller a-kassa också är en faktor som får dig att tveka, så kan du jämföra medlemskostnader mellan olika fackförbund som finns tillgängliga för din yrkeskategori, och välja det alternativ som har lägst månadskostnad. Ibland erbjuder även fackförbund extra bra priser eller andra förmåner för nya medlemmar.

Handels – fackförbundet för handelssektorn

Ett av de största LO-förbunden är Handels, eller Handelsanställdas förbund, med sina 160 000 medlemmar. De erbjuder både möjlighet att gå med i fackförbundet och a-kassan för anställda inom bland annat butik, lager eller skönhetsbranschen.

Genom medlemskap i Handels får du stöd i alla typer av arbetsrelaterade konflikter eller förhandlingar som kan dyka upp. Du kan alltid få hjälp med information om vad du har för rättigheter och dessutom omfattas du av olika försäkringar.

Handels arbetar för att deras medlemmar ska få trygga anställningsvillkor som ger möjlighet till heltid, i en bransch där det ofta förekommer visstidsanställningar.

Just nu gör Handels allt de kan, tillsammans med andra fackförbund, för att hålla sina medlemmar uppdaterade om vilka åtgärder som vidtas på arbetsplatserna och vilka rättigheter du som anställd har när det kommer till att göra din arbetssituation så säker som möjligt under rådande omständigheter.

Du hittar all information genom respektive fackförbunds hemsida. Och om du inte redan är fackansluten – se till att bli det idag!

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047