23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vattenfilter eller vattenrenare - bra att ha hemma

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det kanske låter onödigt att ha ett vattenfilter eller en vattenrenare i ditt hem.

Men det har faktiskt sina fördelar. Rent dricksvatten är mycket viktigt för oss människor - och speciellt för barnen. Motsatsen, smutsigt dricksvatten, kan leda till många olika sjukdomar.

Ännu inte övertygad? Här ger vi några anledningar till varför du bör ha en vattenrenare eller ett vattenfilter hemma.

Globalt
Det är allmänt känt att många länder inte har tillgång till rent dricksvatten. Detta orsakar många olika sjukdomar som lätt hade kunna förebyggas med tillgång till rent dricksvatten.

Cirka 600 000 barn under 5 år dör varje år på grund av detta.

Antal fall i Sverige
Under 1992-2011 rapporterades 78 olika fall av sjukdomsspridning genom dricksvatten. Totalt under dessa år var cirka 70 000 invånare smittade. Då dricksvattnet av någon anledning förorenas blir många snabbt sjuka.

Livsmedelsverket rekommenderar kokat vatten
Cirka 1000 personer blir sjuka på grund av förorenat dricksvatten varje år. Livsmedelsverket rekommenderar att du kokar vattnet en gång i veckan som en förebyggande åtgärd.

Dock är det är mycket enklare att installera ett vattenfilter eller en vattenrenare.

Symptom vid smitta av förorenat dricksvatten
De allra vanligaste symptomen är diarre, smärtor i buken, kräkningar, illamående och huvudvärk. Om du upplever några av dessa symptom så sök genast hjälp hos närmaste vårdcentral.

Sjukdomar från dåligt vatten - svåra att upptäcka
Endast få fall orsakade av förorenat dricksvatten upptäcks. Du som privatperson uppsöker sällan vård för mag- och tarmsymtom.

Endast när en hel familj med egen brunn insjuknar eller ett större antal människor insjuknar samtidigt som det upptäcks.

Föroreningar är inte ovanliga
Vatten kan förorenas redan på vattenverket om behandlingen inte är stark nog för att avdöda smittämnen. Under transporten från vattenverket till din kran kan även dricksvatten förorenas av olika anledningar.

Krav - främst för kallt vatten
I Sverige kontrolleras dricksvatten för allmän konsumtion. Svenskt vatten ska enligt lag levereras “hälsosamt och rent” samt uppfylla kvalitetskraven. Detta är vattenproducentens ansvar. Det är dock endast kallt vatten som kontrolleras.

För säkerhets skull...
Installera ett vattenfilter eller ett vattenreningssystem i ditt eget hem för att vara på den säkra sidan att du och din familj alltid har rent dricksvatten. De butiker som säljer dessa produkter erbjuder ofta även installation.

Underhåll av vattenfilter och renare
Underhållet av ett vattenfilter eller en vattenrenare är oftast väldigt enkelt. Det kan variera på olika produkter och modeller. Oftast räcker det med att rengöra munstycken cirka en gång i kvartalet. Vissa filter har en salttank att fylla på ibland.

Egen brunn
Om du har en egen brunn är det en bra ide att installera ett vattenfilter. Vattnet kan vara förorenat och inte lämpat som dricksvatten.

Järnhalten kan var hög och missfärga kläder i tvätten. Du är själv ansvarig att kontrollera vattenkvaliteten i din brunn.

Olika modeller att välja mellan
Det finns många olika modeller på vattenfilter och vattenrenare. Allt ifrån stora modeller som kräver mycket plats till små modeller som går att installera direkt på kranen. Du kan lätt hitta en modell som passar dina behov och ditt hem.

I naturen - portabelt vattenfilter är smart att ha med
Du som friluftsmänniska har mycket nytta av ett portabelt vattenfilter. Detta kan du ta med dig på vandringar istället för att släpa på flaskvatten. Det går även att koka vatten men ett portabelt vattenfilter agerar snabbare och mycket lättare.

Strömavbrott - ytterligare en anledning till filter
Om ditt område lider av många strömavbrott är det bra att ha ett portabelt vattenfilter till hands. Detta för att säkerställa att du och din familj alltid har rent dricksvatten. 

Det är dumt att ta risker med din egen och din familjs hälsa. Det smarta valet är att installera vattenfilter eller vattenrening i ditt hem så snart som möjligt.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.094