23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Julhandla på nätet med hjälp av en VPN

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Hitta erbjudanden och skydda dig vid onlineköp denna jul

Julhandeln på nätet har ökat för varje år det senaste årtiondet och 2020 är inget undantag. Med fortsatta restriktioner har handeln online ökat markant från föregående år, med många fördelar gällande säkerhet och smidighet. Att klicka hem julklappar är tryggt i en tid av social distansering, men kommer med digitala risker man bör vara medveten om. 

Ett VPN, eller virtuellt privat nätverk, är av högsta vikt för att handla riskfritt och även för att ta del av erbjudanden och mer förmånliga priser, var du än näthandlar från. 

Hur en VPN kan hjälpa
En VPN fungerar som en tunnel mellan din enhet och de sidor eller tjänster du använder. Webbsidor delar in besökare i olika kategorier baserat på vilken fysisk IP-address, alltså vilken plats i världen, besökaren ser ut att handla från. Din IP-adress har din internetleverantör tilldelat dig, men du kan använda en VPN för att dölja din plats och handla mer anonymt genom att ansluta dig till en säker server på en annan plats. Om du sitter i Stockholm kan du koppla upp dig via en server i San Fransisco och besöka sidor och nätaffärer för den amerikanska marknaden. 

Förutom detta krypterar en VPN trafiken automatiskt, oberoende av vilket nätverk du använder. Det betyder att om du använder dig av ett allmänt nätverk eller öppet wifi (som på en flygplats, ett café eller hotell till exempel) säkrar din VPN din uppkoppling och gör det möjligt för dig att sända känslig information på ett säkert sätt utan att informationen sparas eller lagras. 

Hur webbsidor prissätter
Många nätaffärer  och onlinetjänster använder sig av så kallad dynamisk prissättning, vilket betyder att priserna kan variera beroende på när kunden handlar, vilket land eller vilken plats kunden handlar från, hur många som intresserar sig för varan eller tjänsten, eller hur många gånger samma kund visat intresse för varan eller tjänsten. Man har till och med hittat sidor som prissätter olika beroende på vilken sorts enhet som används för att besöka nätaffären. 

Genom att använda sig av en VPN blir detaljer om kunden svårare att upptäcka och man kan även undersöka om prissättningen blir en annan genom att placera sin IP i ett annat land eller en annan region och sedan öppna sin browser i privat läge. På så vis har man möjlighet att göra besparingar på allt från julklappar till flygbiljetter. 

Förutom att rensa cookies och cacheminne är alltså en VPN och ett privat fönster, som även kallas inkognito-läge, de bästa tipsen för att undersöka om sidan använder sig av dynamisk prissättning. 

Spara pengar vid köp av semesterresan
Att surfa anonymt fungerar särskilt bra för prissättning som varierar beroende på tidpunkt, som flygresor, hotell och liknande. I synnerhet flygbolag anses höja eller förändra priserna när stort intresse finns för en viss rutt. Därför är det klokt att vara så specifik som möjligt första gången du söker flygresan. 

Kontrollera priset från olika IP-adresser och olika länder och se om det varierar. Ofta kostar biljetterna mer om din IP är placerad i en metropol, jämfört med en mindre stad i ett mindre land. Kontrollera priserna i den lokala valutan och undersök om skatter ingår, samt förstås om bokningssidan accepterar biljettköp med internationella kreditkort och erbjuder säkra betalningar. Ofta är det billigast att boka sitt flyg på en söndag eller i början av veckan, medan det är dyrast på en fredag. 

Samma sak gäller hotell, där man ibland hittar bättre priser om man placerar sin IP i samma land som hotellet där man planerar att bo, eller i samma region. Det händer att hotellkedjor erbjuder bättre priser för lokalbor än för turister. Ofta är det billigast att boka sitt boende ungefär tre veckor till en månad i förväg, bokar man tidigare eller senare än så kan man åka på högre priser. 

Handla säkert och smart
Förutom sätt att spara pengar under julhandeln kan en försiktighet vid onlineköp även skydda en från förlust av personlig data och kapning av kortuppgifter, något som ökat med hela 88 % per år enligt ITRC. För varje osäkert köp man genomför online ökar risken för kapning och är ytterligare en anledning till att använda sig av en VPN, endast besöka HTTPS-sidor, endast genomföra säkra kortköp, använda sig av en säker lösenordshanterare och tvåfaktorsautentisering.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062