23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Mattor – en inredningsdetalj man inte kan utan

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Mattor är en inredningsdetalj som hemmet inte kan utan. Dess mjuka yta och vackra design tillför rummet en känsla som få andra interiörsdelar faktiskt kan.

Idag finns det ett enormt stort utbud av mattor. Det går att hitta allt från färgrika, maffiga persiska mattor till enklare skandinaviska varianter. En matta kan kosta ett par hundra lappar upp till flera tusen kronor.
Det går att titta på klassiska kollektioner där mönster och färg inte skiljer sig från gamla tiders mattor till nyare, innovativa och coola alternativ som får en att tappa andan.
Precis som med allt som har med inredning att göra så är det endast fantasin som sätter gränserna när det kommer till mattan.
För dig som inte riktigt vet vilken artikel du ska välja ur ett brett sortiment gäller det att få inspiration antingen från nätet eller genom att fråga någon kunnig expedit. Välj med omsorg och njut!

Matta – lyx eller nödvändighet?
De flesta kan hålla med om att mattan idag ses som något av en nödvändighet, speciellt för oss nordbor som lever i ett kallt klimat. Mattan tillför inte bara en fin vision i ens interiör, den håller huset varmt och golvet mjukt. Inte nog med det, mattan fungerar som en bra isolation mot ljud. När man sätter samman alla dessa faktorer, kan man lätt konstatera att mattan behövs i varje hem.
Majoriteten av de svenska hushållen är utrustade med fina, passande mattor som tillför både komfort och värme, men sådant har inte alltid varit fallet.
I början på 1900-talet var det inte många svenska hem som hade råd med en matta. Att äga en sådan ansågs vara ett tecken på högt socialt status. Endast de rika hade möjlighet att köpa och njuta av mattans mjuka underlag.

Lite historia
När började man använda mattor? Ja, dess historia sträcker sig lång tillbaka i tiden. Mattorna som har ett utseende liknande de moderna mattorna utvecklades på 1500-talet i Persien och Indien. Där uppskattades mattkonsten av de flesta och att äga en matta ansågs vara ett tecken på rikedom.
Från denna tid härstammar en av världens mest berömda mattor, nämligen Ardebilmattan. Idag finns den på Victoria and Albert Museum i London. Med sina 534x1.152 cm visar den exakt hur mattkosten såg ut förr i tiden. Än idag är de persiska mattorna några av de mest eftersökta i världen då dessa bidrar till hemmets exklusiva look som få andra inredningsdetaljer gör.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047