23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Svetsa säkert hemma i garaget

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det är inte fel att ha en egen svets, då det är både roligt och användbart för att bygga eller svetsa samman saker.

Men det gäller att jobba på ett säkert sätt. Svetsarbete innebär ju att det är höga temperaturer samt att det även kan bli eventuella gnistor som i sig är en brandrisk. Om man jobbar med svetsning, så gör man det som kallas för heta arbete. I arbetslivet innebär det även att man måste ha en certifiering för att få utföra den typ av jobb. Det finns ett bra regelverk där, som även kan vara bra att ha koll på som privatperson som använder svets. Sen kommer man även långt med sunt förnuft.

Svetsa på säkert ställe
Om du tänker dig att svetsa hemma i ditt garage, så går det bra. Men se till då att först städa undan sådant som kan vara lättantändligt. Material som inte bör finnas i närheten är till exempel papper, kartonger, tvättsvampar, damm, spån eller annat fluffigt material. När man sedan svetsar är det bra att vara medveten om att det finns en del områden utsatt för gnistor. Svetsar du med MIG/MAG så kan det ge glödande gnistor upp mot 2 meter. Är det dessutom orena ytor kan det bli ännu längre räckvidd på gnistorna. Minst påverkan får du med en TIG-svets. Ska det även göras slipning, så är det bra att veta att slipgnistor kan komma ännu längre, upp mot 5-10 meter.

Material i svetsobjektet som kan börja brinna
Det du har tänkt svetsa, det kan även det börja brinna, särskilt om det är ett fordon du ska svetsa. Det är små risker om karossen är helt naken och avskalad, men är det komplett inredning kvar är det bra att tänka sig för. En bils inredning och stoppning är lättantändligt. Sedan är det även så att det kan finnas risker med ljuddämpande material som skummad plats så väl som det finns risker kring bränsleledning, bränsletank, oljetank, lack och kablar. Det kan vara fördel att demontera brandfarliga detaljer om det går. Annars kan det vara bra täcka med en brandfilt på inredningen.

Det kan även bli en hel del värmeutveckling då du svetsar. Det kan vara bra att inte svetsa i allt för långa sessioner. Ta paus ibland och titta upp. Kolla av om det ryker eller luktar konstigt. Det gör att du har bättre koll under svetsningen.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.046