23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vilka dofter tycker vi om egentligen?

| Medlemsnyhet | Företag Aroma Marketing Sverige®

Vissa dofter tycker vi bara om och andra dofter kommer att uppmana oss till en specifik handling. Vissa dofter får oss att drömma bort och andra att resa tillbaka i tiden. Men nedan några exempel på enklare dofter - känner du igen dig ?

Universellt omtyckta dofter – från petrichor till nybryggt kaffe

Doftuppfattning kan vara otroligt subjektiv. Vad som doftar underbart och läskande för någon kan vara helt tvärtom för någon annan. Detta beror på att dofter kan kopplas an till minnen och känslor, så knyts doften till positiva sådana så upplevs de som goda och vice versa. Men studier har visat att det finns ett gäng dofter som allt som oftast är universalt omtyckta. Nedan följer en rad av dem och förklaringen till varför.

Nyklippt gräs
Alla har vi väl en nära relation till doften av nyklippt gräs. Om det så är en påminnelse om den annalkande sommaren, vårens första fotbollsträning eller känslan av barfotafötter. Vad som ligger bakom doften är sammansättningen cis-3 hexenal som sprids i luften när gräs blir klippt. Sammansättningen finns också i omtyckta frukter såsom banan, vindruvor och jordgubbar – vilket kan stärka doftens älskvärda karaktär. Trots detta så är doften som utgörs vid gräsklippning faktisk en signal som gräset sänder ut om att det är i nödsituation. Den alarmerar alltså naturen omkring sig att den blir skadad.

Kaffe
Detta kommer nog inte som en chock för oss i det kaffedrickande landet i norr. Men den lilla bönan är älskad av miljontals personer världen över. Inte bara för dess smak och upplyftande effekt utan också för dess doft. Studier har visat att kaffets energigivande effekt kan kicka in redan innan den första koppen inmundigats. Och vem älskar inte att piggas upp under långa mörka morgnar.

Nybakat bröd
Ingen kan förneka att doften av nybakat bröd kan få ens mun att vattnas – bara av tanken. Det är inte konstigt att denna doft är en av de mest använda inom doftmarknadsföring – då det är omöjligt att inte känna lyckokänslor när denna doft är närvarande. Och att mätta hunger är något vi alla är programmerade att göra.

Bacon
Bacon har en given plats på många köttälskares brunchmeny och dess hungerretande doft är svår att missa. Att dess doft har särskilt stor påverkan beror till viss del på maillardeffekten. Detta sker när en råvara steks i en torr stekpanna, i ugnen eller på en grill. Då sker kemiska reaktioner mellan kolhydrater och aminosyror som reagerar med varandra och formar smakmolekyler i hundratals olika kombinationer. Detta har visat sig ha en hungerväckande känsla (på även de mest militanta vegetarianerna).

Vanilj
Det är inte bara av en händelse som doften av vanilj återfinns i hundratusentals skönhetsprodukter världen över – den är universellt omtyckt. Men det finns en avgränsning – den måste vara i rätt mängd och inte tillsammans med överrumplande sötma. I rätt dos har den en lugnande, stressbefriande och nostalgiväckande effekt.

Doften av regn
På engelska har doften av regn sitt egna ord, Petrichor. Visst är ordet vackert? Doften i sig kommer ifrån oljor som frigörs från plantor som varit torra under en period. Växternas oljor blandas också med en bakterie som man hittar i jorden som även den frigörs när vattnet träffar marken. När man hör doften beskriven på detta viset låter den inte särskilt trevlig men det är inte underligt att doften är så brett omtyckt då den kopplas till såväl sommar som bördighet.

Många av dessa dofter kan användas i placerade dofter och dess universellt älskade arom kan vara ett särskilt säkert kort. Kontakta oss på Aroma Marketing Sverige® om du har fler frågor, eller om du kanske skulle vilja placera petrichor i din miljö eller varför inte en dos av nyklippt gräs för att vidare stärka vårkänslorna som nu pirrar.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Aroma Marketing Sverige®

Varuvägen 9A
125 30 Stockholm
Sverige
Aroma Marketing Sverige®

Sänd till en kollega

0.063