23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så väljer du utemöbler i rätt material

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Tycker du om att lägga tid och energi på att underhålla dina utemöbler? Eller är du snarare en person som gärna skippar penslandet under sommarmånaderna?

Dessa faktorer är viktiga att tänka på när det är dags att köpa utemöbler för säsongen. Som tur är kan vi ge några tips på hur man ska tänka när det kommer till val av materiel.

Ta i trä
En klassiker i den svenska sommarträdgården är möbler som är gjorda av trä. Träslag som är av det hårdare slaget, likt akacia och teak, kan utan problem stå utomhus en säsong eller två. Men för att de ska klara sig längre perioder och inte hamna på tippen krävs det att du penslar och slipar dessa. Trämöbler som är vaxade och oljade är enklare att ta hand om. Men dessa behöver en ny behandling varje år - minst! Detta för att inte bli gråa i färgen.

Konstrotting och konstträ
De flesta av oss känner nog till konstrotting. Men på senare år har även konstträ blivit allt mer populärt i våra möbelbutiker. Dessa syntetmaterial är härdade och brukar kunna klara av längre perioder utomhus utan att krackelera. De väger inte särdeles mycket och är relativt enkla att förflytta. Dessutom är de enkla att hålla rena - det enda du behöver för att rengöra exempelvis en rottingfåtölj är vatten och tvål. Var dock uppmärksam på att konstrotting av sämre kvalitet riskerar att blekna och bli torr i starkt solsken.

Plastmöbler piffar upp uteplatsen
Även om trä och rotting har sin charm, kan plastmöbler vara väldigt stiliga också. Som grädde på moset brukar de inte kosta multum, tvärtom är det ett budgetvänligt alternativ. En kvalitativ plastmöbel klarar av att stå utomhus i flera år - plast av sämre kvalitet däremot riskerar att bli spröd och blekna efter en längre period utomhus. Precis som med konstrotting och konstträ är det klokt att då och då tvätta möblemanget med tvål och vatten. Dessutom kan du med fördel polera upp plastmöbler med hjälp av bilvax eller båtvax. 

Bambu och rotting gör sitt intåg
Har du suttit på en uteservering på sistone? Chansen är god att du har parkerat ändalykten i en stol eller en möbel tillverkad av rotting eller av bambu. Ett klassiskt somrigt material, som dessvärre inte mår så bra av att stå utomhus under bar himmel. Dessa gör sig klart bättre under tak i ett uterum eller i en pergola på kolonilotten. 

Stilrent med metall
Aluminium, gjutjärn och rostfritt stål. Kärt barn har många namn - och många utseenden. Men oavsett vilken metall man väljer har materialet några karaktäristika som är bra att känna till. De är både tåliga och mer eller mindre underhållsfria. Du behöver bara tvätta av smutsen med lite vatten och två. Om du har köpt metallmöbler som är lackade eller målade kan du behöva bättra på färgen vid tillfälle - speciellt om du har råkat repa eller stöta till möblerna.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.052