23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur väljer man belysning till ett studentrum?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Kan du inte stå ut med att se ditt barns skapelse upplyst endast av ljuset från datorskärmen? Skaffa dem kvalitetsbelysning som inte förstör deras ögon eller ryggar.

Dessutom kommer de att bli så förtjusta i den nya lampans design att de inte kan klara sig utan lampan.

Ett måste för varje student

Underskatta inte valet av ljus för barnen. Belysningen i barn- och studentrum måste uppfylla två kriterier: funktionalitet och säkerhet. Bordet, nattduksbordet och golvet bör inte ha lampor med ett stort värmeelement, som lätt kan bränna barnens fingrar. Du kan också glömma lampor som ger ett färgstarkt sken, men som knappast gör det lättare för ett barn att läsa.

En central lampa, eller om du har högt i tak, en ljuskrona, är grunden för varje rum. Men det räcker inte för att ett skolbarn ska kunna studera. En skrivbordslampa, t.ex. en klassisk skrivbordslampa, måste köpas. Du bör välja en som kan justera inte bara lutningen utan också ljusets intensitet.

Magin i den (o)vanliga skrivbordslampan

Att sätta upp själva lampan är en riktig vetenskap. Lampan ska placeras på skrivbordet på ett sådant sätt att den inte skuggar personen som sitter vid bordet. En högerhänt person bör ha lampan på vänster sida av skrivbordet, en vänsterhänt person på höger sida. Ljuset ska belysa ytan från en höjd av cirka 30 cm med en infallsvinkel på 60-70 grader. Bordslampor med flexibla ben gör det lättare att ställa in rätt vinkel.

För att undvika bländning bör lampan förses med en ogenomskinlig skärm. Samtidigt ska lampan vara stor så att glödlampan inte sticker ut. Att ha en lampa på bordet betyder inte att resten av rummet måste vara mörkt. Det är lättare för ögonen om en annan ljuskälla är tänd samtidigt. På så sätt undviker du att ljuset blir hårt om personen tittar bort från lampan.

Golvbelysning

Golvlampor är inte bara funktionella, utan även designmässigt snygga. Spara dem till större barn som inte kommer att slå omkull den under leken eller skrapa de utskjutande sladdarna. För ett barn bör du fundera på vilket syfte lampan ska tjäna. Om du bara vill ge mer ljus till ett annars mörkt rum räcker det med en lampa med skärmen mot taket. Men om du vill ha en lampa som du ofta läser under, är en lampa med en uppåtriktad skärm inte bra för dig. För att läsa och studera kan du investera i en lampa med justerbara skärmar.

Vissa golvlampor har också en svängbar eller justerbar arm för att rikta ljuset från lampan på det sätt som du behöver. Du kan också leka med ljusets intensitet. Lampor med dimmer är idealiska för detta ändamål. De fungerar som en extra ljuskälla i ett mörkt hörn. Om du vill använda lampan för att läsa är det bara att ställa in den på en högre intensitet, vilket är mycket skonsammare för ögonen. En dimmer är inte bara snäll mot ögonen utan också mot plånboken. Tack vare intensitetsregleringen sparar du värdefull energi.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062