Så handlar vi under Black Friday 2022
De senaste åren har höstens shoppinghögtider Black Friday och Singles Day ökat i popularitet. Men det finns skillnader mellan butikshandel och e-handel. Vi djupdyker in i Worldlines egna siffror som visar att konsumenterna föredrar att handla online.
För många konsumenter är shoppinghögtiderna i november startskottet för julhandeln – och för företag ett tillfälle att öka försäljningen inför jul. Black Friday har sitt ursprung från USA som under 2013 anammades av svenska butiker och e-handlare. Några år senare började Singles Day växa i popularitet, inte minst bland e-handlare. Singles Day är en högtid som till en början kommer från Kina.
Onlineshoppingen gynnas mest
Var tredje konsument planerar att göra alla sina inköp online under Black Friday, det visar en rapport från Svensk Handel 2021. Endast var tionde konsument planerar att enbart handla i fysiska butiker. Fler män än kvinnor väljer att enbart handla i butik och av dem som endast att handla online är åldersgruppen 25-55 störst, medan de allra yngsta och äldsta föredrar att handla i butik.
Att Black Friday växer år för år ser vi även i Worldlines egna siffror. På ett år har försäljningen under Black Friday ökat med 5 procentenheter, varav den största ökningen ser vi inom e-handeln. Under Black Friday i fjol gjordes 194 procent fler transaktioner hos våra nordiska e-handlare än en genomsnittsfredag. I butikshandeln var samma ökning 43 procent.
2021 ser vi däremot ett trendbrytande mönster, nämligen att antalet transaktioner i butikshandeln ökade med 74 procentenheter jämfört med föregående år. Det kan förklaras av att pandemiåret 2020 tvingade konsumenter att handla online i en större utsträckning, följt av att de nu hittat tillbaka till butikshandeln.
Elektronik och möbler är mest populärt
De kategorier som gynnas mest av Black Friday är elektronik, möbler och kläder. Under 2021 ökade antalet transaktioner inom elektronik med 216 procent, följt av möbler (179 procent) och kläder (65 procent). Även här ser vi att onlinehandeln dominerar, då antalet transaktioner inom kläder ökade 201 procent online, jämfört med 55 procent i butik. Det kan tolkas som att allt fler konsumenter väljer att inhandla sina julklappar och reafynd online i stället för i butik.
Black Friday ökar i Finland
Black Friday är ett fenomen som ökar i hela Norden, men i Finland ser vi den största ökningen av antalet transaktioner under Black Friday jämfört med en genomsnittsfredag. Under 2021 såg vi en ökning på 327 procent i Finland, följt av Danmark (209 procent) och Norge (113 procent). I Sverige är ökningen under Black Friday 68 procent jämfört med en vanlig fredag. En förklaring kan vara att andra shoppingdatum i november, så som Singles Day och Cyber Monday, ökar i popularitet i Sverige, samt att fler företag anammar Black Week med erbjudanden hela veckan, i stället för enbart under fredagen.
Hur kommer Black Friday 2022 att se ut? Troligtvis kommer 2021-års trender att följas. För fler tips inför Black Friday, se vår artikel om hur du bäst förbereder dig för att maximera din försäljning.
Källor: Worldline, Svensk Handel.