23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Digital omnikanalmarknadsföring

Kunder använder idag flera olika enheter för att både söka och göra inköp på nätet. Att spåra kunder över ett flertal digitala kanaler är en riktig utmaning. Ju effektivare du kan spåra din målgrupps rörelser, desto bättre marknadsföringsresultat.

I den här artikeln kommer vi att diskutera hur du kan skapa en omnikanalsstrategi för digital marknadsföring. Vi kommer att titta på vad du kan installera för att förbättra spårningen över digitala kanaler samt förbättra koordineringen mellan olika kanaler. Låt oss börja med en definiering av terminologin.

Vad är omnikanalmarknadsföring?
Omnikanalmarknadsföring är när ett företag har en sammankopplad närvaro över flera marknadsföringskanaler. Dessa kanaler kan vara en hemsida, en app, sociala medier, e-post, SMS, en fysisk butik, etc. Låt oss ge dig ett exempel:

Du besöker en hemsida för att titta på några skor. Du köper ingenting, men senare upptäcker du en annons på sociala medier som erbjuder rabatt. Du klickar på hemsidan, beställer skorna och går sedan till en fysisk butik för att hämta upp ditt köp. Detta är ett bra exempel på effektiv omnikanalmarknadsföring.

Omnikanalmarknadsföring förväxlas ofta med flerkanalsmarknadsföring. Flerkanalsmarknadsföring är när du använder flera olika marknadsföringskanaler separat. Koordineringen mellan marknadsföringskanalerna är begränsad. Ett exempel är när du ser ett meddelande på sociala medier om några skor. Du besöker hemsidan och går till reasidan. Du får mängder av automatiserade e-postmeddelanden som försöker locka dig till köp. Därefter visas retargeting-annonser på sociala medier om andra produkter än de du tittade på. Detta är ett exempel på flerkanalsmarknadsföring. Du når kunden på flera kanaler, men utan någon enhetlig strategi.

Det finns gott om artiklar i Worldlines Resource Center om detta ämne. I denna guide kan du till exempel läsa om varför kundupplevelse är det bästa marknadsföringsverktyget.

Varför är omnikanalmarknadsföring viktig?
I en studie från Harvard Business Review använde 73% av de tillfrågade kunderna flera kanaler under sin köpresa. Omnikanalmarknadsföring hjälper dig att erbjuda dina kunder en positiv upplevelse i varje steg av deras resa.

Med en omnikanalsstrategi kan du tillhandahålla den här fantastiska servicen oberoende av var dina kunder interagerar med dig. En enhetlig strategi över marknadsföringskanaler hjälper ditt företag att skapa ett utmärkt rykte bland kunderna. Om en kund däremot har haft en dålig upplevelse på en kanal, kan detta vara slutet på kundens köpresa med ditt företag. Detsamma gäller om växlingen mellan kanaler inte hänger ihop, eftersom kunderna kanske då söker sig någon annanstans.

Omnikanalmarknadsföringens viktigaste egenskap är det faktum att den är kundorienterad. En studie genomförd av IBM och CMO Council, med 198 marknadsförare, fastställde att många företag kämpar för att koppla ihop, effektivisera och mäta kundresan.

Lönar det sig att investera i omnikanalmarknadsföring?
Även om det kanske tar lite tid och ansträngning att koordinera dina avdelningar och säkerställa att rätt meddelanden når rätt kunder vid rätt tidpunkt så är det värt mödan – för belöningen är riktigt engagerade och lojala kunder.

84% av de tillfrågade detaljhandlarna världen över var övertygade om att det är väldigt viktigt att skapa en konsekvent kundupplevelse över flera kanaler. Detta återspeglas i en undersökning genomförd av IDC år 2015, som visade att kunder som shoppar på flera kanaler har 30% högre livstidsvärde än de som bara handlar på en kanal. Om du vill ha lojala kunder som kommer att öka dina intäkter är omnikanalmarknadsföring den rätta vägen att gå! Enligt Gito gäller dessa siffror flera branscher – så oavsett vilken bransch du är verksam inom, lönar sig investeringen i omnikanalmarknadsföring.

Sammanfattningsvis...
All forskning och alla exempel bevisar att omnikanalmarknadsföring är viktigt för att säkerställa att man når sina kunder, var de än befinner sig. Eftersom marknadsföringsplattformar ständigt förändras och nya plattformar dyker upp hela tiden, riskerar ditt företag att inte hänga med om du inte anpassar dig och utvecklar en omnikanalsstrategi.

Idag måste företag vara kundfokuserade och göra shopping lätt för kunderna så att de fortsätter ner i marknadsföringstratten till köpsteget. Omnikanalmarknadsföring ger dig den perfekta möjligheten att fånga kunderna och leverera relevanta meddelanden oavsett var de föredrar att engagera sig, så att du kan skapa långvariga relationer med dina kunder vilket kommer att öka dina intäkter.

 

Källa: Harvard Business Review, CMO Council, V12data, Gito

Worldline
Götgatan 74
118 26 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5569686651

Kontaktperson

CBO

Sänd till en kollega

0.047