23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Alla hjärtans dag - så påverkas handeln

Alla hjärtans dag är en högtid som påverkar den svenska detaljhandeln allt mer. Vilka är de vanligaste gåvorna som svenska konsumenter köper och vilka försäljningstrender ser vi på Worldline i våra handlares transaktioner?

Alla hjärtans dag skrev in i de svenska kalendrarna på 80-talet och har sedan dess fått stort kommersiellt genomslag. För många handlare är alla hjärtans dag en viktig försäljningsdag och trenden visar att allt fler firar den. Mest populärt att fira alla hjärtans dag är bland yngre i 18-25 års ålder där drygt hälften av de tillfrågade planerar att fira högtiden.

Hur mycket spenderar vi under alla hjärtans dag?
De som firar högtiden spenderar i snitt 570 kronor på blommor, presenter och restaurangbesök, det visar statistik från Svensk Handel. Rapporten visar även att det vanligaste sättet att fira på är att ge bort en present eller blomma till den man tycker om. Även restaurangbesök är ett populärt sätt att fira på, vilket 1 av 5 tillfrågade uppger att de planerar att göra.

Att kärleken påverkar sättet vi konsumerar på, det är ett faktum. Under alla hjärtans dag beräknas svenska handlare sälja varor och tjänster till ett värde av 900 miljoner kronor. Mest betydelsefull är högtiden för dagligvaruhandeln där 35 procent av de tillfrågade i Svensk Handels rapport uppger att högtiden är viktig för försäljningen. Blommor, choklad och godis är några av de varor som lyfts fram.

En blomstrande dag för blomsterhandeln
För blomsterbranschen är alla hjärtans dag en av årets mest hektiska dagar. Enligt Worldlines statstik ökar försäljningen hos svenska blomsterhandlare med 215 procent - jämfört med en genomsnittlig dag. Sammantaget såldes cirka 5 miljoner rosor under alla hjärtans dag i fjol.

Vill du veta mer om hur kärleken påverkar vår konsumtion? Läs mer här.

Källor: Worldline, Svensk Handel

Worldline
Götgatan 74
118 26 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5569686651

Kontaktperson

CBO

Sänd till en kollega

0.047