10 populära betallösningar i Sverige
Vi ska ta en närmare titt på de tio vanligaste betallösningarna i Sverige: betalkort, elektroniska plånböcker, faktura, omni-lösningar, mobila appar, direktbetalning med banköverföring, digitalt autogiro, förbetalade kort, SMS-betalning och pay by link.
E-handeln breder ut sig med oneklig kraft. Sveriges riksbank rapporterade i sin årliga betalningsrapport för 2022 att e-handeln gick upp cirka 20% mellan 2018 och 2022. En spännande detalj är att e-handel i åldersgruppen 65–84 år mer än dubblades under samma period, med en ökning från 26% till 55%.
Undersökningar har också visat att möjligheten att välja betalmetod anses vara den viktigaste faktorn i samband med betalningar. Majoriteten av konsumenter tycker till och med att det är viktigare än att få rabatt på aktuellt köp, visar rapporten Sverige betalar 2022.
Enligt Riksbankens rapport var bankkort/kreditkort den allra vanligaste betalmetoden, men digital faktura var nästan lika populärt för e-handel. Under en 30-dagarsperiod använde 57% av undersökningsdeltagarna kortbetalning, 53% gjorde köp med e-faktura och 34% betalade med en mobilapplikation.
Betalkort/kreditkort
Kortbetalningar är idag det mest vanligt förekommande sättet att betala med. Det finns över 15 miljoner utgivna betalkort på den svenska marknaden. Trots att undersökningar visar att drygt svenska konsumenter generellt sett har relativt högt förtroende för kortbetalningar visar undersökningar att hela 50% av alla som har köpt något på nätet känner sig osäkra eller otrygga vid betalning (källa Internetstiftelsen).
Som nämnt är kortbetalningar fortfarande det vanligaste sättet att betala med i Sverige, både i butik och online. Samtidigt tillkommer ständigt nya betallösningar för e-handel. Ett enkelt sätt för e-handlare att få kunder att känna sig mer trygga i samband med betalning, kan vara att erbjuda fler betalningsalternativ i sin checkout. Exempelvis kan det vara fördelaktigt att utöver kortbetalningar erbjuda minst ett alternativ som inte lämnar spår i form av kortnummer eller andra känsliga uppgifter.
Faktura
Möjligheten att betala i efterhand kan upplevas som lockande och i dagens ekonomiska klimat kanske det är mer attraktivt än någonsin. I dag finns fakturaleverantörer som erbjuder upp till 30 räntefria dagar, vilket kan likställas med vad en del kreditkort erbjuder. Men så fort fakturan betalas in för sent tillkommer förseningsavgifter och ränteavgifter som snabbt kan växa på hög. För att kunna betala med så kallad buy now pay later-faktura kräver en viss kreditvärdighet, eftersom leverantören gör en kreditupplysning.
Omni-betallösning
Enligt siffror från DIBS vill mer än var tredje konsument i åldern 15-74 returnera sina onlineköp i den fysiska butiken. Det betyder allt högre krav ställs på företag och deras förmåga att erbjuda en sömlös upplevelse över alla kanaler. För att företag ska ha kontroll över hela kundresan ökar därför behovet av omnilösningar som består av komplexa, multi-kanal-system med stöd för flera plattformar, kanaler och enheter. Med sömlös integrering av varje steg, både på plats och online, kan omnilösningar tillfredsställa höga krav på både utbud och bekvämlighet, från både enskilda konsumenter och B2B-kunder.
Mobila applikationer
Förtroendet för betalappar bland konsumenter har ökat markant över de senaste åren. De är väldigt populära både vid köp på nätet och i butiker, i tillägg till transaktioner som görs mellan vänner och bekanta. Det är inte så underligt med tanke på hur enkelt och smidigt det är att betala med exempelvis Apple Pay eller Swish. Konsumenter slipper krångla med kortdetaljer som inte alltid lagras ordentligt i webbläsare. Idag kan ett par sekunder göra stor skillnad, speciellt eftersom konsumenter ibland gör många transaktioner på en dag.
Elektroniska plånböcker
En elektronisk plånbok är ett samlingsnamn för digitala betallösningar som används av företag och konsumenter digitalt. Det är ett brett begrepp och kan betyda allt från PayPal eller Swish till mobila plånböcker som Apple Pay och Google Pay. De flesta elektroniska plånböcker erbjuder ett flertal olika betalmetoder inbakat i ett sömlöst system, inklusive debet- och kreditkort från olika källor, banköverföringar och betalning via appar. I många fall möjliggör elektroniska plånböcker även betalning via faktura.
Enligt en rapport gällande svenskarnas betalvanor 2022 tycker nämligen 74% att det är ganska eller mycket viktigt att kunna välja mellan olika betalmetoder, vilket är en av finesserna med elektroniska plånböcker. Med denna typ av lösning kan handlare även nå fler åldersgrupper. Trender i konsumentbeteenden varierar nämligen beroende på ålder och andra demografiska markörer. Vad Gen Z föredrar när de handlar på nätet kan du läsa mer om här.
Digitalt autogiro
Det svenska autogirot har vuxit med 10% årligen under de senaste 25 åren och kan användas för prenumerationer och återkommande betalningar även vid e-handel. Autogiro innebär att pengarna överförs automatiskt varje månad från ett bankkonto utan att man behöver bearbeta betalningen via ett bankkort eller annan betalningsmetod. Det innebär att betalningarna inte påverkas om man byter kort och då slipper man även uppdatera sin betalningsinformation vid kortbyte.
Direktbetalning med banköverföring
När man använder direkt banköverföring betalar man in pengarna direkt på mottagarens konto från sitt eget bankkonto. Det kan tyckas vara en smidig metod om man inte vill ge ut sitt kortnummer och annan känslig personlig information på nätet. Men liksom Konsumenternas.se påpekar på sin webbplats för svenska konsumenter kan man gå miste om försäkringar och annat skydd som ingår vid kortbetalningar. Om man gör en direktbetalning i förskott och företaget inte levererar i enlighet med ens förväntningar finns det inte mycket man kan göra som konsument annat än kontakta företagets kundsupport. Denna betalningsmetod bör därför användas med försiktighet.
Pay by link
En annan smart och säker betalningsmetod är pay by link. Det fungerar på så sätt att företaget skickar en direktlänk till en betalningssida där kunden ofta kan välja mellan ett flertal betalmetoder. Länken kan till exempel bäddas in i e-fakturor, skickas manuellt via chatt eller SMS. Pay by link är en lösning för handlare som vill genomföra distansköp utan att ha en betalterminal eller e-handel.
Förbetalda kort laddade med kontanter
För ökad anonymitet och säkerhet kan man köpa förbetalda kort laddade med kontanter. På så vis har man ingen personlig information kopplad till transaktionen överhuvudtaget, förutom IP-adressen. Men eftersom väletablerade betalningsmetoder är så säkra och smidiga idag är det få konsumenter som väljer denna något utdaterade och osmidiga variant.
SMS-betalning
Även om det inte är så vanligt att konsumenter väljer att betala via SMS är det fortfarande vissa webbplatser som erbjuder det som alternativ. Då skickar köparen helt enkelt ett SMS till ett specifikt nummer och betalar senare i samband med sin regelbundna räkning eller så dras det direkt från en betalningsmetod kopplad till det mobila abonnemanget, såsom ett betalkort eller bankkonto.