23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Debetkort vs. kreditkort

Kortbetalningar är den dominerande betalmetoden i Norden, men vad är egentligen skillnaden mellan debetkort och kreditkort? Vi reder ut skillnaderna och vilka för- och nackdelar som finns för respektive korttyp.

Att betala med kort i dag är väldigt bekvämt. Allt fler använder virtuella kort i mobiltelefonen, så som Apple Pay och Google Pay, vilket gör både kortbetalningar i butik och online betydligt smidigare. Kortbetalningar har även hög säkerhet, då du snabbt kan spärra kortet vid förlust. Dessutom erbjuder många kort bedrägeriskydd som kan hjälpa dig att återställa eventuella förluster vid bedrägerier.


Fördelar med debetkort
1. Ingen skuld:
Med ett debetkort spenderar du endast pengar som du har på ditt konto, vilket eliminerar risken för att samla på sig skulder och betala ränta på dina inköp.

2. Smidighet: Debetkort är allmänt accepterade och kan användas för att göra online, i butiker och i uttagsautomater.

3. Lägre avgifter: Debetkort har vanligtvis lägre avgifter än kreditkort, exempelvis årsavgifter och ränteavgifter.

Fördelar med kreditkort

1.  Belöningar: Kreditkort erbjuder ofta belöningsprogram som cashback eller bonuspoäng, vilket du kan tjäna på om du använder kortet ofta.

2. Skydd mot bedrägerier: I vanliga fall har kreditkort ett förstärkt bedrägeriskydd, vilket innebär att du inte är ansvarig för bedrägliga avgifter.

3. Reseskydd: Många kreditkort erbjuder extra reseskydd och sänkta avgifter för exempelvis bankomatsuttag. Det kan även vara en trygghet att använda kreditkort på resan för att skydda dig mot bedrägerier.

Men det finns också nackdelar med att använda kreditkort:

1. Skulder: Om du använder ditt kreditkort på ett oansvarigt sätt kan du samla på dig skulder, vilket kan resultera i höga räntekostnader.

2. Slösande: Eftersom kreditkort tillåter dig att spendera pengar som du inte har, kan det vara lätt att överspendera och samla på dig skulder.

Sammantaget har både debetkort och kreditkort sina för- och nackdelar och det bästa valet beror på din individuella ekonomiska situation och dina utgiftsvanor.

Visste du att?
Worldlines betallösningar tar emot alla typer av kort, debetkort och kreditkort så som Visa, Mastercard, UnionPay, JCB, Diners Club och Discover.

Worldline
Götgatan 74
118 26 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5569686651

Kontaktperson

CBO

Sänd till en kollega

0.047