Vad är e-krona?
Riksbanken har ett pågående projekt där de undersöker införandet av en digital krona, en så kallad e-krona. Det finns inget beslut om att införa e-kronan än, men här går vi igenom vad det skulle innebära.
Vad är en e-krona?
En e-krona kan beskrivas som statliga pengar i digital form. I dag finns det två typer av svenska kronor, statligt utgivna kontanter och privat utgivna digitala kronor. De flesta av oss har privat utgivna digitala kronor insatta hos banken. Då kontantanvändningen minskar varje år finns det en risk att allmänheten inte längre har tillgång till statligt utgivna pengar i framtiden - därav det eventuella införandet av e-kronan.
Fördelar med e-krona
E-kronan är lika mycket värd oavsett i vilken bank den ligger hos. Tanken är att det ska vara möjligt att växla varje insatt krona i en svensk bank till statligt utgivna pengar. Att en statlig institution går omkull är mer osannolikt än att en privat affärsbank går i konkurs. På så sätt är befolkningens pengar bättre skyddade.
Enligt Riksbanken kan e-kronor komplettera utbudet av pengar från den privata sektorn och stärka betalningsmarknadens motståndskraft. Det skulle även innebära ett införande av en alternativ betalningsinfrastruktur som kan underlätta för små aktörer att utveckla nya lösningar.
Vad är skillnaden på e-krona och kryptovalutor?
Om e-kronan införs kommer den vara utgiven av staten och uttryckas i svenska kronor. Det innebär att e-kronan, precis som svenska kronan, eftersträvar en stabil utveckling under Riksbankens lagstiftning. Kryptovalutor och så kallade stable coins är inte uppbackade av staten, utan har utvecklats av privata aktörer vilket gör att de saknar konsumentskydd.
Krigets påverkan på kontantanvändningen
Nedgången i kontantanvändning som pågått under många års tid stannade upp under våren 2022, samtidigt som kriget i Ukraina bröt ut. Enligt SCB ökade kontantuttagen med 7,57 procent, vilket är den enskilt största ökningen under en månad sedan år 2000. Det kan tolkas som att svenskarna känner ett ökat behov av att ha kontanter i beredskap i oroliga tider. Om e-kronan införs skulle den fylla samma syfte och vara lika mycket värd som kontanter.
Källa: Riksbanken, SCB