Finansiell inkludering - vad är det?
Finansiell inkludering är en växande utmaning i världen, då digitaliseringen medför nya krav för konsumenter att förhålla sig till. När nya innovativa betalmetoder och tekniska verktyg växer fram är det viktigt att betalleverantörer, finansiella institutioner och myndigheter stöttar en inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt för alla.
Sverige har länge varit ett land i framkant för digital transformation och den digitala anpassningen är utbredd. I dag använder 94 procent av befolkningen internet, 90 procent använder internetbank, 80 procent använder bank-id och nästintill 80 procent använder Swish.
Den digitala utvecklingen av tjänster och betalningar har flera positiva effekter. Nya tekniska lösningar kan öka säkerheten och tryggheten för företag och myndigheter, såväl som för konsumenter. Detta samtidigt som processerna blir enklare och smidigare för användarna.
Men vilka blir konsekvenserna för de människor som inte använder internet?
I dag lever sex procent av Sveriges befolkning i ett digitalt utanförskap. Det innebär att de sällan eller aldrig använder internet. Enligt Internetstiftelsen handlar det om äldre människor med låga inkomster som bor på landsbygden. Att stå utanför det digitala samhället kan ge förödande konsekvenser, då de kan leda om att människor går miste om nödvändig information och infrastruktur.
Den minskade kontanthanteringen i samhället är också en effekt av den digitala utvecklingen. Färre butiker tar emot kontanter i dag, istället främjas kortbetalningar, digital faktura och Swish. Detta styrs till stor del av vilka betalsätt konsumenterna själva efterfrågar. Enligt statistik från SCB står kontanter endast för 1,3 procent av den totala penningmängden i omlopp.
Hur kan vi arbeta med finansiell inkludering?
Ny teknik kan både fungera som en möjliggörare och ett hinder. Myndigheter, betalleverantörer och finansiella institutioner har ett ansvar att undervisa sina kunder och konsumenter i hur man använder deras tjänster och produkter. Det är viktigt att upplysa konsumenterna om andra möjliga alternativ till de digitala tjänster och betalmetoder som finns tillgängliga. Genom att erbjuda ett varierat utbud kan företag säkerställa att deras kunder kan fatta egna beslut, utan att bidra till ett digitalt utanförskap.
Källor: Internetstiftelsen, Swedfund, SCB