23948sdkhjf

Allt fler tvingas till deltidsarbete

Deltidsarbete har länge varit ett problem i handeln. En ny rapport från Handels visar att andelen butiksanställda som arbetar deltid ökat kraftigt de senaste 30 åren, både bland kvinnor och män.

I rapporten framgår att bara 30 procent av de anställda har heltidskontrakt idag. 1990 var motsvarande siffra 44 procent.

Mest ökar deltidsanställningarna bland män, från 25 till 60 procent. Bland kvinnor har deltiderna ökat från 69 till 75 procent.

Andelen deltidsanställda med få timmar på kontraktet har också ökat under samma tidsperiod. 1990 hade 17 procent av de butiksanställda kontrakt på mellan en och 19 timmar per vecka. Idag är siffran 27 procent.

De flesta deltidsanställda vill dock arbeta mer och den vanligaste orsaken till deltidsarbete uppges vara att arbetsgivarna inte erbjuder heltid. En färsk undersökning bland Handels medlemmar visar att 56 procent av de deltidsanställda önskar fler timmar.

– Deltidsarbete är inget eget val för handelsanställda, man jobbar deltid för att det inte finns heltidsanställningar. Vi vet att de allra flesta vill ha fler timmar på sitt kontrakt – hela tre av fyra unga i handeln. Det här ofrivilliga deltidsarbetet gör att många anställda inte kan leva på sin lön. Det är ovärdigt svensk arbetsmarknad 2023, säger Linda Palmetzhofer, Handels förbundsordförande, och påtalar att Handels tar upp kampen om frågan i avtalsrörelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094