23948sdkhjf

Uppåt för apoteksbranschen men lönsamheten är låg

Apoteksbranschen ser om sitt hus, i Sveriges Apoteksförenings senaste branschrapport för utvecklingen 2022 ökade omsättningen till totalt 70 miljarder kronor.

Av det stod öppenvårdsmarknaden för en omsättning på 58 miljarder kronor vilket är en ökning med 6,4 procent jämfört med föregående år.

– Behovet av läkemedel har ökat till följd av alla kriser, både i Ukraina och hos oss i Sverige, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

E-handeln stod under perioden för en stor del av tillväxten. Med sju e-apotek har Sverige nu flest e-apotek i Europa. Omsättningen för onlinehandeln uppgick till 20 procent av den totala omsättningen och 30 procent av antalet sålda produkter.

Trots ökad omsättning påtalar rapporten också om låg tillväxt. Hård priskonkurrens på receptfria läkemedel, läkemedel utanför förmån och övriga apoteksvaror uppges vara orsaken till det.

I Sverige fanns 2022 sammanlagt 1 407 fysiska apotek och koncentrationen var störst i de tre storstadsregionerna. Med 26 apotek var Jämtlands län den region med minst antal apotek.

Antalet apotek i Sverige ligger därmed på ungefär samma nivå som för tio år sedan.

Det innebär att det i landet nu finns 13,4 apotek per 100 000 invånare.

Marknaden dominerades av de fyra apoteksjättarna Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek och Doz Apotek. Med beslutet om sammanslagningen av Apoteksgruppen och Kronans Apotek kommer Kronans Apotek, som den nya apoteksgruppen kallas, att bli överlägset störst.

Branschrapporten noterar även att öppenvårdsapoteken sysselsätter 10 000 anställda men att det råder brist på farmaceuter, särskilt i glesbygdsregionerna.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062