23948sdkhjf

Avtalen klara för handeln – ”Hoppas bidra till stabilitet”

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund har tecknat nya kollektivavtal. Avtalen, som omfattar totalt 200 000 anställda, följer märket med en total kostnadsram på 7,4 procent över två år.

Både detaljhandelsavtalet och lager- och e-handelsavtalet är färdigförhandlat. Detaljhandelsavtalet är det största kollektivavtalet på den privata arbetsmarknaden och omfattar närmare 160 000 anställda. Ytterligare cirka 40 000 omattas av lager- och e-handelsavtalet.

Enligt Svensk Handels förhandlingschef Ola Axelsson har förhandlingarna varit svåra. Det är en lättnad att ha kommit i mål, menar han.

– Det är ett styrkebesked att handeln levererar avtal som följer industrins märke och vi hoppas att det också kan bidra till stabilitet på arbetsmarknaden i den fortsatta avtalsrörelsen. Den höga nivån på årets märke kommer vara mycket utmanande för stora delar av handeln, men i ett långsiktigt perspektiv är det viktigt att nu stå upp för den svenska lönebildningsmodellen och märkessättningen, kommenterar Ola Axelsson.

Det samlade avtalsvärdet för vart och av de två kollektivavtalen är 7,4 procent, fördelat på 4,1 procent första året och 3,3 procent år två. 

För butiksanställda höjs lönerna med 12,62 kronor/timme, vilket motsvarar 2 095 kronor per månad för heltid fördelat på två år. För lagerarbetare och anställda i e-handeln höjs lönen med 12,04 kronor/timme, vilket motsvarar 2 095 kronor per månad för heltid fördelat på två år.

– Vi gick in i den här avtalsrörelsen och krävde högre lön och fler timmar på kontraktet. Det har vi också lyckats uppnå. Det här är de högsta löneökningarna vi någonsin drivit igenom och det är det bästa vi kunde uppnå givet det läge vi befinner oss i, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078